GenelGüney KıbrısManşet

Dipkarpaz’da mal kargaşası

Dipkarpaz’daki Kıbrıslı Rum taşınmazları konusunda sıkıntı yaşandığı bildirildi

Dipkarpaz’daki Kıbrıslı Rum taşınmazları konusunda sıkıntı yaşandığı bildirildi

Kuzey’de ikamet eden Kıbrıslı Rumlar, Güney’de ikamet edenlerin mallarından haksız kazanç sağlıyor

Dipkarpaz’da ikamet eden ve çiftçilik yapan Kıbrıslı Rumlara aylık 371 ile 575 Euro arasında ödenek veriliyor

GÜNEY’DEKİ DİPKARPAZLILAR

Dipkarpaz’da (Rizokarpaso) ikamet eden bazı Kıbrıslı Rumların, köylüleri olan ancak Güney Kıbrıs’ta ikamet eden diğer Kıbrıslı Rumların taşınmazlarını “yalan beyanlarla kiralamış gibi göstererek haksız kazanç elde ettikleri belirtildi. Rum hükümeti, Dipkarpaz’da ikamet eden ve çiftçilik yapan Kıbrıslı Rumlara aylık 371 ile 575 Euro ödenek veriyor. Alithia gazetesi, “Rizokarpaso’daki Taşınmazlarda Karmaşa” başlığı altında geniş yer ayırdığı haberinde, 2013 yılında KKTC makamlarının ebeveynleri 2008 yılından sonra ölen Kıbrıslı Rumların, Dipkarpaz’daki taşınmazlarını miras alabileceklerine ilişkin bir karar aldığını hatırlatarak, böylece birçok Kıbrıslı Rum’un Kuzey’deki taşınmazlarını miras edinebildiklerini kaydetti.

TARIMLA UĞRAŞANA PARA

Gazete, bu statüdeki Kıbrıslı Rumların ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nce de taşınmazların yasal sahipleri kabul edilmelerine karşın, daimi ikametleri Güney Kıbrıs’ta olması sebebiyle Dipkarpaz’daki Rumlara verilen hiçbir ödenekten yararlanamadıklarını vurguladı. Rum hükümetinin, Dipkarpaz’da çiftçilik yapan Rumlara aylık 371 ila 575 Euro ödenek verdiğini, tarımla uğraşanlara da ek ödenek sağladığını belirten gazete, köyde tarlaları bulunan ancak yeniden yerleşmiş statüsüne sahip olmayanların bu ödenekten faydalanamadığını hatırlattı.

246 KIBRISLI RUM

Köyde ikamet eden Kıbrıslı Rumlardan bazılarının ise ikamet etmeyenlerin tarlalarının kendilerine kiralandığı iddiasıyla Rum hükümetine başvurduklarını ve haksız ödenek sağladıklarını iddia eden gazete, gerçek mal sahiplerinin tüm girişimlerinin ise sonuçsuz kaldığını ifade etti. Gazete, Dipkarpaz’da şu anda 246 Kıbrıslı Rum’un ikamet etmekte olduğunu, çocuk ve yaşlıların dışında kalanların ise, KKTC makamlarının başka işle uğraşmalarına izin vermemesi sebebiyle, tarım yaptıklarını savundu. Gazete, Dipkarpaz kökenli Rumların, tıpkı kayıplar ve esirler listesi gibi, 1974’ten itibaren mahsur olanların da resmi bir listesinin yapılmasını talep ettiklerini, bu konudaki yasanın ise Rum Meclisi’nde beklemede olduğunu yazdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu