DünyaKıbrısManşet

ABD Güney Kıbrıs’a uyardı, Rus savaş gemilerinin limanları kullanması sıkıntı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Clarke Cooper, ülkesinin Güney Kıbrıs'ın Rus savaş gemilerine uygulayacağı limanları kullanma yasağı ile ilgili uygulamaları konusunda daha çok garanti beklediğini söyledi

Cyprus Mail’in haberine göre, geçtiğimiz ay Yunanistan, Bulgaristan ve Kıbrıs’a yaptığı ziyaretler konusunda düzenlediği basın toplantısında konuşan Cooper, “Güney Kıbrıs’ın bu yasağı uygulaması gereklidir ve bizim Doğu Akdeniz stratejimizin bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Bu yıl içinde ABD’nin, Güney Kıbrıs’a 1987’den beri uyuguladığı savunma silahları ambargosunun kaldırıldığı karara atıfta bulunan  Cooper, 18-19 Ekim tarihinden Güney Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini belirterek, “Lefkoşa’da Kıbrıs Savunma ve Dışişleri Bakanları ile çok verimli görüşmeler yaptım. Bu toplantılarda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin askeri güçlerinin eğitilmesi ile ilgili planlar da konuşuldu. Bu planlar Uluslararası Askeri Eğitim Programı (IMET)’in kapsamında verilecek. Bütün bunlar son yürürlüğe koyulan tasarı kapsamındadır” dedi.

Silah ambargosunun kaldırılmasıyla ilgili yasananın bir diğer maddesi olan kara para aklama ile ilgili yasal çalışmalar konusunda Rum makamların çalışmalarını takdirle karşıladığını belirten Cooper, “Ancak Rus savaş gemilerinin Rum limanlarını kullanması konusunda gerekli adımların atılmadığını üzülerek gözlemlemiş bulunuyorum. Bu adımların atılmasının hem bizim stratejik planlarımızla hem de Enerji Ortaklığı 2019 tasarısı konusunda gereklidir. Bu konuda Kıbrıs Cumhuriyeti’nden bu adımların atılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kıbrıs’a yaptığı ziyaret sırasında Limasol yakınlarında faaliyete geçen ‘Zenon’ Ortak Kurtarma Merkezi Koordinasyon Merkezini de ziyaret ettiğini belirten Cooper, ambargonun kaldırılması kararının ardından, alınan kararın savunma silahları ile ilgili olduğunu, bunun da herhangi bir saldırı silahı kapsamında olmadığını hatırlatarak,  oluşturulan bu merkezin faaliyetlerinin önemli olduğunun altını çizdi.

“Ama dediğim gibi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nden ilgili ambargo kararının Rus gemilerinin limanları kullanmaması konusundaki maddesine uymasını, bu konuda daha çok garanti vermesini bekliyoruz. Bu konuda yetkililerle açık ve samimi diyaloglarımız oldu” diyen Cooper, Limanların cumhuriyet için önemini biliyoruz ve limanların yasal statüsüne saygılıyız. Ancak bu kararların uygulanması, Kıbrıs için hem bölgede stratejik destek alması, hem AB desteği hem de NATO’nun desteği açısından gereklidir. Bunlar sağlandıktan sonra daha da ileri adımlar atma noktasına geleceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin bölgedeki durumu hakkındaki bir soruya da cevap veren Cooper, “Elbette Türkiye’yi batı dünyası içinde tutmayı istiyoruz. Onların ittifak içinde önemli bir rolü var. Ancak Türkiye’nin bölgede yapacağı herhangi bir provokasyona da izin vermeyiz” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginliğe de değinen Cooper, “İki ülkenin gerginliği azaltmasını istiyoruz. O bölgede çok yoğun bir trafik var ve potansiyel bir kaza riskini ortadan kaldırmalarını istiyoruz. NATO üzerinden bu çalışmayı yaptık. Bu bölgede gerginliğin artırılması, başta Türkiye olmak üzere kimsenin faydasına değildir” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu