DünyaEkonomiGenelManşet

ABD konut piyasası karışık

Ülkede ikinci el konut satışları düşerken, bekleyen konut satışları arttı

DÜŞÜŞ BEKLENİYORDU ARTTI

ABD konut piyasası son dönemde karışık seyirde. Yapılan açıklamalara göre geçtiğimiz Haziran’da ikinci el konut satışları düşerken, bekleyen konut satışları arttı. National Association of Realtors (NAR), Haziran ayına ilişkin bekleyen konut satışları endeksini açıkladı. Buna göre, endeks, Haziran’da bir önceki aya kıyasla %0.3 artışla 76.8 değerinde gerçekleşti. Piyasa beklentileri söz konusu verinin %0.5 azalması yönündeydi. Haziran’da son 3 ayın ilk yükselişini kaydeden bekleyen konut satışları endeksi, Mayıs’ta aylık bazda %2.5 azalışla 76.6 olmuştu. Bekleyen konut satışları verisi, satılmış ve üzerinde anlaşma imzalanmış ancak kapanış işlemlerinin bitmemesi nedeniyle beklemekte olan konut sayısındaki değişimi gösteriyor.

RESESYON SONA ERDİ

Açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Başekonomisti Lawrence Yun, toparlanmanın gerçekleşmediğini ancak konut resesyonunun sona erdiğini belirterek, konutlara birden fazla teklif olmasının arz eksikliği ile konut talebinin karşılanmadığını gösterdiğini ifade etti. Enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hedeflediği koşullara yakınlaştığına işaret eden Yun, mortgage oranlarının tepe noktasına ulaşmış gibi göründüğünü kaydetti. Yun, devam eden istihdam artışı göz önüne alındığında, mortgage oranlarındaki herhangi bir anlamlı düşüşün, yılın ilerleyen zamanlarında ve gelecek yıl konut alıcılarının artmasına neden olabileceğini belirtti.

 

  1. ELLER DÜŞTÜ

 Öte yandan, NAR’ın Haziran ayına ilişkin ikinci el konut satış verilerine göre, ülkede ikinci el konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %3.3 azalarak 4,16 milyona geriledi. Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine inen ikinci el konut satışlarının bu dönemde 4,20 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. İkinci el konut satışları, Mayıs’ta %0.2 artışla 4,30 milyon olarak kaydedilmişti. Ülkede ikinci el konut satışları, Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre ise %18.9 azaldı. ABD’de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, Haziran’da 410 bin 200 dolarla verinin açıklanmaya başlandığı Ocak 1999’dan bu yana ikinci en yüksek seviyeye ulaştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu