DünyaGenelManşet

ABD, Rusya’nın ‘nükleer’ açıklamasını ‘sorumsuzca’ olarak niteledi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 64. güne girildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un nükleer silahla kullanımına ilişkin açıklamalarına yönelik bir soruya karşılık Kirby, nükleer bir karşılaşma olasılığını ortaya atma söyleminin "sorumsuzca olduğunu" dile getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 64. güne girildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un nükleer silahla kullanımına ilişkin açıklamalarına yönelik bir soruya karşılık Kirby, nükleer bir karşılaşma olasılığını ortaya atma söyleminin “sorumsuzca olduğunu” dile getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunda 64. güne girildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın güneyinde Rus ordusunun kontrolüne giren bölgelerin Rusya’ya katılıp katılmayacağıyla ilgili olarak, “Ukrayna halkı kendi kaderini kendisi belirleyecek” dedi.

Gazprom, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya’ya doğalgaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıkladı.

İspanya merkezli Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) ilk Olağanüstü Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile Rusya’nın UNWTO üyeliği askıya alındı. UNWTO’ya üye 160 ülkenin 3’te 2’sinden fazlası Rusya’nın üyeliğini askıya alınması kararını destekledi.

CANLI ANLATIM

01.05 Pentagon: ABD’nin gönderdiği 90 obüs sisteminin yarısı Ukrayna’ya ulaştı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’ya sağlayacakları 90 obüs sisteminin yarısından fazlasının bu ülkeye ulaştığını, bu sistemlerle ilgili ilk grup Ukrayna askerlerinin eğitimlerinin tamamlandığını açıkladı. Kirby, “Gönderdiğimiz obüslerin yarısından fazlası şu anda Ukrayna’da” dedi.

Kirby, Ukrayna ordusuna gönderilen obüs sistemlerinin yanı sıra 190 bin 155 milimetrelik top mermisinin de ülkeye ulaştığını kaydetti.

“Rusya’nın nükleer konusunu gündeme getirmesi sorumsuzca”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un nükleer silahla kullanımına ilişkin açıklamalarına yönelik bir soruya karşılık Kirby, nükleer bir karşılaşma olasılığını ortaya atma söyleminin “sorumsuzca olduğunu” dile getirdi.

Kirby, “Modern bir nükleer güçten duymayı beklediğimiz şey bu değil. Nükleer bir gücün bu tür bir anlatıyı gündeme getirmesi beklenmemelidir. Kimse bu savaşın şu anki halinden daha fazla tırmanmasını istemiyor. Kesinlikle hiç kimse bu savaşı nükleer alana tırmandırmamalıdır.” dedi.

Rusya’nın düşük tesirli nükleer silah kullanma olasılığına ilişkin kaygıları olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Kirby, sahayı yakından izledikleri, nükleer konuşlanmalarını değiştirmelerine neden olabilecek bir durum gözlemlemedikleri yanıtını verdi.

00.45 Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı: Rusya tebligatlarımıza yanıt vermiyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Karim Khan, Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediği iddialarına yönelik tebligatlara yanıt vermediğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin, Fransa ve Arnavutluk’un talebi üzerine Ukrayna’da işlenen suçları ele almak üzere “arria formula” olarak bilinen gayriresmi oturumu yapıldı.

Oturumda konuşan ICC Başsavcısı Karim Khan, 43 ülkenin Ukrayna’daki savaş suçu iddialarını Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk ettiğini belirtti.

Khan, “Rusya’ya 3 tebligat gönderdim ancak yanıt alamadım. Denemeye devam edeceğim… Bizim gerçeğe ulaşmak dışında herhangi bir ajandamız ve siyasi gündemiz yok.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu