Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

ABD Senatosu: “Erdoğan, BMGK Kararlarını ve hukukun üstünlüğünü ihlal ediyor”

14 ABD'li Senatör, Biden'dan Maraş provokasyonlarını durdurması için Türkiye'ye baskı uygulamasını istedi. "ABD ve AB, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a BMGK Kararlarını ve hukukun üstünlüğünü ihlal etmeye devam etmenin kabul edilemez olduğunu açıklamalı" dedi.

Çeviri – Meyil Avcan

ABD Senatosu’nun 14 üyesi, ABD Başkanı Joe Biden’a, Türkiye’nin çeşitli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına aykırı olarak ve BMGK ile Avrupa Birliği’nden gelen son çağrılara karşı çıkarak, Maraş kıyılarını açmaya yönelik devam eden çabalarını kınayan, “Konsey rotayı derhal tersine çevirsin” mesajı içeren bir mektup gönderdi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve komite üyesi Senatörler Chris Van Hollen ve Marco Rubio, 11 Senato meslektaşı ile birlikte Başkan Joe Biden’a gönderdiği mektupta, yönetimi hem ikili hem de çok taraflı kanalları Türkiye’ye Maraş’taki provokasyonlarını durdurması için baskı yapmak ve Türkiye’nin yasadışı eylemlerinin sonuçlarını açıkça dile getirmek için çağırdılar:

“ABD dış politikasını haklı olarak insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine odakladınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin Maraş’ı yeniden yerleştirme veya yeniden açma girişimi, bu ilkelerin ağır ihlali anlamına gelir. ABD ve AB, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a BMGK Kararlarını ve hukukun üstünlüğünü ihlal etmeye devam etmenin kabul edilemez olduğu açıklanmalıdır.”

Senatörler ayrıca, Türkiye’nin Maraş’taki ihlallerinin, Birleşmiş Milletler’in 5+1 Kıbrıs’ı yeniden birleştirme müzakerelerinde ilerlemeyi engellediği için geldiğine dair endişelerini de dile getirdiler:

“Kıbrıslı Türklerin Cenevre’deki en son turda Kıbrıs’ta iki devlet kurma önerisi – müzakerelerin 2017’de kesilmesinden bu yana ilk kez – Kıbrıs’ı BM Güvenlik Konseyi Kararları ve uzun vadeli kararlar uyarınca iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon olarak yeniden birleştirme umutlarını baltaladı. Adada kalıcı bir siyasi çözüm arama konusundaki isteksizliğinin bir başka kanıtı olarak, Türkiye’nin Türk işgali altındaki Kıbrıs’taki askeri varlığını genişletmek amacıyla Lefkoniko havaalanında insansız hava araçları için bir üs kurduğu bildirildi. Türkiye’nin Maraş’ın yeniden yerleşimini veya yeniden açılmasını desteklemeye yönelik her türlü girişiminin çok taraflı yaptırımlarla karşılanacağını şimdiden netleştirmek için AB ile birlikte çalışmanızı istiyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kıbrıs’ı yasadışı işgalinin yıldönümü olan 20 Temmuz’da Türk işgali altındaki Kıbrıs’ı ziyaret etme planının, kabul edilemez bir durumu yalnızca daha da kötüleştireceği de aktarıldı.

BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı (1984), Maraş’ın herhangi bir yerine, sakinleri dışında başkaları tarafından yerleşmeye yönelik her türlü girişimi kabul edilemez buluyor ve bu alanın BM yönetimine devredilmesi çağrısında bulunuyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin 789 (1992) sayılı kararı ayrıca, 550 sayılı kararın (1984) uygulanması açısından, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün kontrolü altındaki alanın Maraş’ı da kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu