DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’de 3 günde 2 banka battı!

2008’deki finansal krizden bu yana “ABD’deki en büyük banka iflasları” ardı ardına geldi

Piyasalar, Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflasıyla çalkalanırken, Signature Bank’ın iflas haberi geldi

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) SVB’nin ardından Signature Bank’a da kayyum atadı

İFLAS NEDENİ FED’İN POLİTİKALARI…

ABD Merkez Bankası Fed’in yüksek enflasyon karşısında agresif faiz artışları, 10 Mart itibarıyla Silicon Valley Bank’ı (SVB) iflasa götürdü, bankaya kayyum atandı. Fed’in politika faizini beklentilerin üzerinde bir noktaya kadar yükselteceğine yönelik fiyatlamalar sonrası bazı bankalar, tahvil pozisyonlarında oluşan zararları realize etmek zorunda kaldı. SVB’nin, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapattığı duyuldu. Banka, likidite krizini aşmaya çalışırken risk sermayelerinin neden olduğu panik, ülkenin 16’ncı büyük bankasını 48 saat içinde ülke tarihinin en büyük iflaslarından birine sürükledi.

SIGNATURE BANK ARDINDAN GELDİ…

Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank’a da kayyum atandığı bildirildi. New York Finansal Hizmetler Departmanından (DFS) yapılan açıklamada, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından mevduat sahiplerini korumak için bankaya (13 Mart itibarıyla) kayyum atandığı duyuruldu. Signature Bank’ın, 31 Aralık 2022 itibarıyla yaklaşık 110,4 milyar dolarlık varlığı ve yaklaşık 88,6 milyar dolarlık mevduatı bulunduğu kaydedilen açıklamada, bankanın FDIC sigortalı olduğu bildirildi.

YAYILMASINDAN KORKULUYOR…

SVB’nin ve Signature’un iflasları, Goldman Sachs ve Bank of America gibi ülkenin en büyük bankaları dâhil olmak üzere geçen hafta bankacılık hisselerini olumsuz etkiledi. Özellikle SVB’nin iflası, “ABD’deki en büyük ikinci banka iflası” olarak tarihe geçerken, bunun sektör geneline yayılmasından endişe duyuluyor. ABD’de SVB’nin hızlı çöküşü diğer ülkeler tarafından da dikkatle izleniyor. SVB’nin Avrupa’nın birçok ülkesinde faaliyet gösterdiği bildirilirken, İngiltere SVB’nin HSBC tarafından satın alındığı öğrenildi. Bu türden en büyük iflas, 2008’deki kriz sırasında 188,3 milyar dolarlık mevduatı olan Washington Mutual’da yaşanmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu