DünyaEkonomiManşet

ABD’de ev kredisi talepleri düştü

Yüksek konut kredisi faizleri ve sıkılaşan kredi koşulları sektörü olumsuz etkiliyor.

Yüksek konut kredisi faizleri ve sıkılaşan kredi koşulları sektörü olumsuz etkiliyor.

KONUT FAİZLERİ ZİRVE YAPTI
ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta %6.69 ile Mart’tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Mortgage başvurularında ise azalış kaydedildi. Aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da %5.96’dan %6.15’e yükseldi. Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre, kredi başvuruları, 19 Mayıs ile sona eren haftada bir önceki haftaya kıyasla %4.6 azaldı. Öte yandan Mortgage News Daily’ye göre, 30 yıl vadeli konut kredisi için ortalama faiz oranı dün %7’nin üzerine çıktı.

FAİZ ORANLARI DALGALI
Mortgage Bankalar Birliği (MBA) Başkan Yardımcısı Joel Kan, faiz oranlarının çok dalgalı ve konut stokunun hala az olmasından dolayı satın alma başvurularında henüz sürdürülebilir bir artış görülmediğini belirtti. Yeniden finansman faaliyetinin de sınırlı kalmaya devam ettiğine işaret eden Kan, borç limiti konusundaki belirsizlik ve Fed’in bazı yetkililerinin geçen hafta yaptığı sözle yönlendirmenin tahvil faizleri ile mortgage oranlarını yükselttiğini aktardı. Kan, geçen hafta yayımlanan ekonomik verilerin de ekonominin hala dirençli olduğunu gösterdiğini kaydetti.

TOPARLANMA EMARELERİ VAR
Öte yandan, konut başlangıçlarındaki artış, gayrimenkul sektörünün kademeli olarak toparlandığına işaret ediyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre konut başlangıçları Nisan’da %2.2 artarak 1.4 milyon adet oldu. Gelecekteki konut talebine ilişkin gösterge olan inşaat izinleri ise yıllıklandırılmış bazda %1.5 düşüşle 1,42 milyona geriledi. Konut sektörü, Fed’in yüksek enflasyonu dizginlemek için 1980’li yıllardan beri görülen en hızlı sıkılaşma politikasından darbe almıştı. Fed yetkilileri son toplantıda sıkılaşma döngüsüne gelecek ay itibariyle ara verebileceği sinyal vermişti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu