DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’de fiyatlar zirveden geriledi

Yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle konut fiyatlarındaki artışın iyice yavaşlaması bekleniyor

Yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle konut fiyatlarındaki artışın iyice yavaşlaması bekleniyor

YILLIK ARTIŞ ORANI %18.8’E İNDİ

ABD’de konut fiyatlarındaki yükseliş Nisan’da rekor seviyeden geriledi. Pandemi başında faizlerin indirilmesi, teşvikler ve artan taleple beraber yükselen konut fiyatları Şubat’ta yıllık %19.4 oranında rekor artış göstermişti. Mart’ta %19’a gerileyen oran, Nisan’da da %18.8’e düştü. Yıllık bazda zirveden dönüş olurken aylık bazda ise %1.6 ile Ocak sonrası en yavaş artış görüldü.

KÜRESEL ENFLASYON KORKUTUYOR

Konut satışlarında son aylarda yaşanan düşüş Mayıs’ta beklenmedik bir artışa dönerken konut fiyatlarındaki yükseliş hızında ise gerileme var. Fiyatlardaki gerileme ile faiz artışı arasındaki korelasyon dikkat çekiyor. Fed, Mart’ta 25 baz puan ile başlattığı faiz artışını Mayıs’ta 50 ve Haziran’da 75 baz puana yükseltti. Mart ve Nisan’da gerileyen fiyatların son faiz artışlarıyla beraber Mayıs’ta da düşmesi beklenirken en büyük tehlike olarak küresel enflasyon görülüyor.

İNŞAAT MALİYETLERİ ZORLUYOR

Ülkedeki analistler, yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle talebin azalması sonucu yılın ikinci yarısında konut fiyatlarındaki artışın büyük ölçüde yavaşlamasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, demir başta olmak üzere inşaat maliyetlerindeki artış fiyatlardaki yükselişi tetikleyen bir unsur ve son ayda malzeme fiyatlarındaki yükseliş hızının azalması da konu fiyatındaki rallinin önünü kesti.

KONUT FİYAT ENDEKSİ

Öte yandan, ABD’de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, Nisan’da geçen yılın aynı dönemine göre %20.4’lük artış kaydetti. Konut fiyatlarındaki artışın yavaşladığına işaret eden endeks, Mart’ta yıllık bazda %20.6 artış göstermişti. ABD’nin 20 kentindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks ise Nisan’da yıllık bazda %21.2 arttı. Piyasa beklentilerinin üzerinde seyreden verinin bu dönemde %21 artması bekleniyordu. Endeks, Mart ayında %21.1’lik artış kaydetmişti. Endeksteki 20 kent arasında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği kentler, %35.8 ile Tampa, %33.3 ile Miami ve %31.3 ile Phoenix oldu.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu