DünyaGenelManşet

ABD’de konut piyasası karışık

ABD’de Nisan’dan sonra Mayıs’ta da ‘bekleyen konut’ satışları düştü

Ülkede ortalama konut fiyatı %23,6 artışla 350 bin dolarlık rekor seviyeye çıktı

FİYATLAR MAYIS’TA REKOR KIRDI… ABD’de Mayıs ayında bekleyen konut satışları; fiyatların %23,6 oranında artarak 350 bin 300 dolarla rekor yüksek seviyeye çıkmasının etkisiyle gerildi. Konut satışlardaki düşüş trendi dördüncü aya da taşınırken, bunda stoklardaki azalmanın da etkisinin olduğu vurgulanıyor. National Association of Realtors (NAR- Ulusal Emlakçılar Birliği) verilerine göre satışlar konut fiyatlarındaki artış ve azalan stokların etkisiyle Mayıs’ta önceki aya kıyasla %0,9 azalarak 5,8 milyon adet oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 5.73 milyondu.

ALIM GÜCÜ GERİLEDİ… Fiyatlardaki artışın düşük borçlanma maliyetlerini dengelemesiyle satışlar zirve seviyelerden düşüşe geçti ancak, düşüşe rağmen konut fiyatlarının bir süre daha yüksek rakamlarda seyretmesi bekleniyor. NAR Şef Ekonomisti Lawrence Yun, stokların azalmasının satışların düşüşüne neden olduğunu ancak alım gücünün düşmesinin de gerilemede etkili olduğunu belirtti. NAR verilerine göre bekleyen konut satışları endeksi Nisan ayında da Mart’a kıyasla %4,4 düşerek 106,2 olmuş, bu rakam, geçen yıl Mayıs 2020’den beri en düşük seviye olarak kayda geçmişti.

FİYATLARDA BALON ETKİSİ VAR MI? Ülkede konut fiyatlarındaki yükseliş, konut sektöründe risklere dair soru işaretleri de oluşturuyor. Geçtiğimiz haftalarda JP Morgan CEO’su Jamie Dimon ABD Kongresi’ndeki sunumunda, konut sektöründe ‘biraz balon olduğunu’ belirtmiş, Morgan Stanley CEO’su James Gorman ise ulusal bazda olmasa da bazı bölgelerde balon olduğunu ifade etmişti.

İNŞAAT İZİNLERİ %3 DÜŞTÜ… Bu arada, ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ülkede konut başlangıçları Mayıs’ta %3,6 artışla 1 milyon 572 bin oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini %3,9 artış yönündeydi. Geçtiğimiz Mayıs ayında inşaat izinleri ise %3 düşüşle 1 milyon 733 binden 1 milyon 681 bine geriledi. Bu, 7 ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti. Bu veriye ilişkin beklenti ise %0,2 düşüş yönünde oluşmuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu