DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’de konut satışları yükseldi

ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, Ekim'de aylık bazda yüzde 7.5 artarak 125.2 değerine yükseldi

ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, Ekim’de aylık bazda yüzde 7.5 artarak 125.2 değerine yükseldi

Bekleyen konut satışları yıllık bazda ise yüzde 1.4’lük düşüş kaydetti

AYLIK BAZDA ARTIŞ, YILLIK BAZDA DÜŞÜŞ… ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, Ekim’de aylık bazda yüzde 7.5 artarak piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde yükseliş gösterdi. National Association of Realtors (NAR), Ekim ayına ilişkin bekleyen konut satışları endeksini açıkladı. Buna göre, ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, Ekim’de aylık bazda yüzde 7.5 artarak 125.2 değerine yükseldi. Bu dönemde toparlanma gösteren veriye ilişkin piyasa beklentisi, yüzde 0.9 artması yönündeydi. Bekleyen konut satışları, Eylül’de aylık bazda yüzde 2.4 azalmıştı. Satışlar, Ekim’de yıllık bazda ise yüzde 1.4’lük düşüş kaydetti.

KONUT TALEBİ HALA YÜKSEK… Açıklamada görüşlerine yer verilen National Association of Realtors (NAR) Başekonomisti Lawrence Yun, hızla yükselen kiraların ve konut kredisi oranlarında beklenen artışın finansal olarak güçlü tüketicileri konut satın almaya yönlendirdiğini belirtti. Konut talebinin hala nispeten yüksek olduğuna işaret eden Yun, gelecek birkaç ay boyunca konut fiyatlarının daha yavaş bir hızda artmasının ve konut kredisi oranları arttıkça talebin daha ılımlı bir hale gelmesinin beklendiğini ifade etti.

YENİ KONUT İNŞAAT BAŞLANGIÇLARI DA DÜŞTÜ… Yapımına başlanmış yeni konut inşaatları ise beklentilerin altında kaldı. Yayımlanan son verilere göre (Ekim ayı verileri) yeni konut inşaatı başlangıcı 1 milyon 500 bin adet olurken, bu rakam beklentilerin altında kaldı. Beklenti 1 milyon 576 bin seviyesindeydi. Eylül ayında da inşaat başlangıçları 1 milyon 620 bin iken, gerçekleşme 1 milyon 530 bin düzeyinde kalmıştı. Yapımına yeni başlanmış yeni konut inşaatları verisi; konut aktivitesinin bir yüksek seviyesi olan inşaat sektörünün son ay içerisinde sağlıklı gelişip-gelişmediğini ve daha yüksek yatırım yapmak için yeterli sermayeye sahip tüketicileri işaret eden bir veri olarak değerlendiriliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu