DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’de konutun fiyatı Mart’ta uçtu

Mart ayında konut fiyatları %13.2 artışla 2005’in rekorunu kırdı

Düşük faiz oranına rağmen, konut stokundaki azalış fiyatları yükseltiyor

SON 16 YILIN EN YÜKSEK ARTIŞI… ABD’de konut fiyatları azalan stoklar nedeniyle 2005 yılının sonundan bu yana en büyük artışı kaydetti. S&P CoreLogic Case-Shiller ulusal konut fiyat endeksi Mart’ta yüzde 13.2 arttı. Bu, Aralık 2005’ten beri görülen en büyük artış oldu. Şubat ayında endeks yüzde 12 artmıştı. Ülkede pandemi sonrasında ekonominin daha da canlanması ve konut fiyatlarındaki artışın sürmesi bekleniyor.

DÜŞÜK FAİZ ORANI TALEBİ ARTIRDI… ABD’de uygulanan düşük faiz oranları konut talebini artırırken, yükselen talep, satışları destekliyor. Mart ayında 20 kentte konut fiyat endeksi yüzde 13.3 artarak Bloomberg ekonomistlerinin tahminlerini aştı. Bu, Aralık 2013’ten beri en yüksek artış oldu. 10 kentte fiyatlar ise yıllık bazda yüzde 12.8 arttı. En büyük artışlar Phoenix, San Diego ve Seattle’da gerçekleşti.

FİYAT ARTIŞLARI 2. EL KONUTU VURDU… ABD’de ikinci el konut satışlarının ise yükselen fiyatlar nedeniyle geçtiğimiz Nisan ayında son 10 ayın en düşük seviyesini gördüğü bildirildi. Nisan ayında ikinci el konut satışları beklentilerin altında kalarak 6 milyonun sınırını geçemedi. Ülkede ikinci el konut satışları Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 2.7 düşerek 5.85 milyon adet düzeyinde gerçekleşti.

2. EL SATIŞLAR KASIMDA REKOR KIRMIŞTI… Konut satışları konusundaki Bloomberg anketine katılan ekonomistler Nisan ayında ülkede ikinci el konut satışlarının 6.07 milyon olarak gerçekleşmesini öngörmüştü. Ülkede ikinci el konut satışları Kasım’da 6,86 milyon ile 2004 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu