DünyaManşet

ABD’de yeni konut piyasası sıkıntılı

Ülkede 2’nci el konut satışı artarken, yeni konutlarda beklenen satış rakamına ulaşılamadı

Ülkede ikinci el konut satışları Şubat’ta rekor düşüş serisini tersine çevirerek yükselişe geçti

 

Yeni konut satışları, Şubat 2022-Şubat 2023 periyodunda %19 oranında gerileme gösterdi

 

YENİLERİN FİYATI %3 ARTTI… ABD’de konut satışları artarken, yeni konut satışlarının beklenenin altında olması, piyasada sıkıntı yarattı. Alıcıların daha çok ikinci el piyasasına yöneldiği görülüyor. İkinci el konut satışları ABD konut piyasasının yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyor. Ülkede ikinci el ortalama konut fiyatları %0,2 düşerek 363 bin dolara geriledi. Bu, 11 yılda kayda geçen ilk düşüş oldu. Geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı ise bir önceki yıla göre yaklaşık %3 artarak 438 bin 200 dolara yükseldi.

 

1 YILDA 4,58 MİLYON KONUT… Ülkede ikinci el konut satışları artan faiz oranları ve alım gücündeki düşüşle geçen yıl boyu gerilemesinin ardından Şubat’ta sürpriz yükseliş kaydetti. National Association of Realtors (NAR) verilerine göre, ikinci el satışları %14,5 artarak yıllıklandırılmış bazda 4,58 milyon oldu. Bu rakam, Eylül’den beri görülen en yüksek seviye oldu. NAR Başekonomisti Lawrence Yun, “Konut kredisi faizlerindeki değişimi dikkate alan alıcılar, faizlerdeki düşüşü fırsata çevirdi. Konut fiyatlarının düştüğü bölgelerde satışların güçlü biçimde arttığını görüyoruz” dedi.

 

YENİLER BEKLENTİYİ KARŞILAMADI… ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ise yeni konut satışları (mevsim etkilerinden arındırılmış), Şubat’ta aylık %1,1 artışla 640 bine çıkmasına rağmen piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Piyasa beklentilerinin altında kalan yeni konut satışlarının bu dönemde 650 bin olması öngörülüyordu. Art arda 3 aydır artış kaydeden yeni konut satışları, Ocak’ta da %1,8 artarak 633 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Ülkede yeni konut satışları, Şubat’ta bir önceki yılın aynı ayına göre ise %19 azaldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu