DünyaEkonomiManşet

AB’de ev fiyatları 10 yıl sonra düştü

2023’ün 2’nci çeyreğinde hafif yükselişe rağmen, yıllık bazda %1.1 oranında düşüş hesaplandı

2023’ün 2’nci çeyreğinde hafif yükselişe rağmen, yıllık bazda %1.1 oranında düşüş hesaplandı.

10 YIL SONRA BİR İLK
Avrupa Birliği’nde (AB) konut fiyatları ikinci çeyrekteki hafif yükselişe rağmen, yaklaşık on yıldır ilk defa yıllık bazda düşüş kaydetti. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre AB üyesi ülkelerde konut fiyatları artan faiz oranları, yüksek enflasyon ve zayıflayan ekonomik büyümeye rağmen bu yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre %0.3 oranında yükseldi. Ancak 27 üye ülkede fiyatlar, artan mortgage faizleri ve yükselen yaşam maliyetinin pek çok kişi için caydırıcı olması nedeniyle önceki iki çeyrekte düşmüştü. Buna göre, konut fiyatları bir önceki yıla göre AB genelinde %1.1, Euro bölgesinde ise %1.7 düştü. Böylece 2014’ten bu yana yıllık bazda düşüş kaydedilmiş oldu.

ALMANYA’DA REKOR DÜŞÜŞ
AB’de fiyatlarda yıllık en büyük düşüş %9.9 ile Almanya’da, %7.6 ile Danimarka’da ve %6.8 ile İsveç’te gerçekleşti. En büyük artışlar %13.7 ile Hırvatistan’da, %10.7 ile Bulgaristan’da ve %9.4 ile Litvanya’da gerçekleşti. Konut fiyatlarındaki düşüşe karşılık, kiralarda artışın devam ettiği görüldü. 2023’ün ikinci çeyreğinde, kiralar yılın ilk çeyreğine göre %0.7 artarken, 2022 yılının ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında konut kiralarındaki artış %3 oldu. ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, medyada kısa süre önce yer alan bir söyleşisinde, konut fiyatlarındaki düşüşün sürpriz olmadığını, aşırı değerlemelerden sonra bir düzeltmenin söz konusu olacağını belirtmişti.

ECB’NİN FAZİLERİ ARTIŞI DURDURDU
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) izlediği sıkı para politikası çerçevesinde geçtiğimiz yıldan bu yana yaptığı faiz artırımlarının ardından bankaların da mortgage faizlerini artırıp kredi verme kriterlerini sıkılaştırmasıyla yaklaşık on yıldır devam eden konut fiyatlarındaki artış son buldu. Uzun süre devam eden negatif faiz ve ECB’nin pek çok ülkede mortgage faizlerini sıfıra yakın bir seviyeye düşüren tahvil alımları konut fiyatlarında artışa neden olmuştu. Fiyatlardaki düşüş başlamadan önce, AB genelinde konut fiyatları 2015’ten bu yana ortalama %50 arttı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu