KıbrısManşetSiyaset

AB’den Maraş çağrısı

Avrupa Birliği, 6 Ekim’de Ankara’ya yapılan Maraş duyurusunun ardından Maraş’taki çitle çevrili alanın bir kısmının açılması kararıyla ilgili endişelerini dile getirdi

Açılmaya devam kararıyla ilgili ciddi endişeler taşıdıklarının belirtildiği açıklamada, AB, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi Maraş’ın statüsünün öneminin altını çizerek, özellikle BM Güvenlik Konseyi kararlarının 550 (1984) ve 789 (1992) belirleyici olmaya devam edeceğini söyledi.

Yapılan açıklamada, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına tam saygının çok önemli olduğu belirtilirken, son eylemlerin derhal son bulması çağrısında bulunuldu.

AB, BM’nin himayesinde müzakerelerin hızlı bir şekilde yeniden başlatılmasını desteklediğini de ifade ederek, BM çerçevesinde ve BMGK 550 ve 789 kararları da dahil olmak üzere ilgili BMGK kararlarına uygun olarak ve AB’nin kurulduğu ilkelere uygun bir şekilde, Kıbrıs sorununun kapsamlı bir şekilde çözülmesine tamamen bağlı kalındığı belirtildi. Açıklamada, aynı çabanın Türkiye tarafından beklendiği de kaydedildi.

AB’nin, müzakerelerin yeniden başlamasının ardından BM’ye bir temsilci atamak da dahil olmak üzere müzakereleri desteklemede aktif bir rol oynamaya hazır olduğu da belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu