DünyaGenelManşet

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Flake: Ege’de taraf tutmuyoruz

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’nin Ege’deki pozisyonunda değişiklik olmadığını, Türkiye ve Yunanistan arasında taraf tutmadıklarını söyledi.

Büyükelçi Flake, “Son dönemde bana ABD’nin Ege’de güvenliğe ilişkin pozisyonunda bir değişiklik olup olmadığı sorusu yöneltiliyor.

HEDEF BARIŞI DESTEKLEMEK

Bu soruya cevabım ‘hayır’. NATO müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan ile güvenlik alanındaki işbirliğimiz, ortaklardan biri lehine taraf tutmayı ya da dengeyi bozmaya yönelik bir tutuma dayanmamaktadır. Şu anda ortak çabamız, Rusya’nın Ukrayna’daki acımasız ve nedensiz savaşını sonlandırmaya odaklanmaktadır. Türkiye, özellikle gıda güvenliğini ileri bir noktaya taşıyarak ve Ukrayna ile Rusya arasında diyaloğu geliştirerek değerli bir destek sağlamayı sürdürmektedir. Yunanistan ile savunma alanındaki işbirliğimiz, Ukrayna’yı ve orta ve doğu Avrupa’daki NATO müttefiklerimizi destekleyerek NATO’nun doğu kanadını güçlendirmektedir. NATO müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan ile paylaştığımız başlıca hedef, bölgenin tamamında barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlanmasıdır” açıklamasını yaptı.

YUNAN-AMERİKAN İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE’DE TEPKİ ÇEKİYOR

ABD’nin Yunanistan ile son üç yıldaki savunma ilişkileri, geçmişte hiç olmadığı kadar gelişirken Türkiye bu askeri yakınlaşmadan rahatsız olduğunu gizlemiyor. ABD-Yunan işbirliğinde atılan bazı adımlar şunlar:

– Yunanistan, Ekim 2021’de imzalanan savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde, ABD’ye 3 yeni askeri üs (Dedeağaç, Volos, Litohori) tahsis etti.

– ABD son yıllarda Balkanlar ile Avrupa’ya silah ve personel sevkiyatı için kullandığı Dedeağaç (Aleksandrupolis) limanını adeta yeni bir deniz üssüne dönüştürmeyi planlıyor.

– Girit Adası’ndaki Suda mevkiinde bulunan ABD deniz ve hava üssünün alanı da genişletilecek.

– ABD, 20 adet F-35 savaş uçağı satın alması için Yunanistan’a “yeşil ışık” yaktı. Henüz anlaşma yok ama F-35’lerin 2028’den itibaren Yunanistan’a teslim edilmeye başlanacağı hesaplanıyor.

ADALARA AMERİKAN ZIRHLISI

– 2017’de imzalanan anlaşma çerçevesinde, 83 adet F-16 Block 52 tipi savaş uçağı Viper modeline dönüştürülüyor.

– ABD, Yunanistan’a 70 adet Kiowa tipi helikopter hibe verdi. Ayrıca yine hibe olarak verilen 1200 adet M1117 tipi zırhlı aracın sevkiyatı devam ediyor. Bu araçlardan bazıları, Sisam ve Midilli gibi, Yunanistan’ın uluslararası antlaşmalara aykırı şekilde silahlandırdığı adalara gönderiliyor.

– Yunan ve ABD silahlı kuvvetleri arasında ortak askeri tatbikatlar düzenleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu