GenelGüney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Federasyon isteği hâlâ çok güçlü!

Kıbrıs Üniversitesi’nin hem Güney hem de Kuzey’de yaptığı ankete göre federasyona olan destek azalmadı, arttı!

ÇİFT TARAFLI ARAŞTIRMA

Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilen bir anketin sonuçları; adanın her iki yakasındaki yurttaşların “iki toplumlu ve iki kesimli federasyona desteğinin” arttığını gösteriyor. Politis gazetesi, “Kıbrıs Üniversitesi Alan Araştırmaları Merkezi ve Psikoloji Merkezi” tarafından Kıbrıs’ın her iki tarafında Kıbrıs sorununun çözüm şeklinde ilişkin bir anket yapıldığını yazdı. Gazete, söz konusu anketin Güney Kıbrıs’ta 717 kişinin katılımıyla, kuzeyde ise 731 kişinin katılımıyla, evden eve ziyaret yöntemiyle gerçekleştirildiğini, anketin Kuzey Kıbrıs’taki kısmının, Kıbrıslı Türk araştırmacılar tarafından, üniversitenin gözetmenleri eşliğinde yapıldığını aktardı.

RUMLARIN DESTEĞİ 43+37

Ankete katılan Kıbrıslı Rumların %42.9’u “iki toplumlu iki kesimli federasyonu” desteklediğini belirtirken, %37.6’sı ise “ne karşıyım ne de destekliyorum ama gerçekleşirse bununla yaşayabilirim” dedi. Katılımcılardan %19.5’i ise iki toplumlu iki kesimli federasyonu desteklemediğini belirtti. Gazete, bu soruya 2020 yılında verilen yanıtların ise aynı sırayla %38, %38 ve %24 olduğunu belirterek, bu sonuçlara bakıldığında Kıbrıslı Rumların iki toplumlu iki kesimli federasyona verdikleri desteğin önceki yıllara göre artış gösterdiğine dikkati çekti.

NET FEDERASYON %62

Ankete katılan Kıbrıslı Türklerin %61.9’u net bir şekilde iki toplumlu iki kesimli federasyon çözümüne güçlü bir destek verdiğini belirtti. Politis’in haberinde “ne karşıyım ne de destekliyorum ama gerçekleşirse bununla yaşayabilirim” yanıtını verenlerin oranının %17.9 oranında saptanırken, federasyonu reddedenlerin oranının ise %20.2 olduğu vurgulandı. Kıbrıslı Türklerde ise 2020 yılındaki anketin sonuçlarına göre yanıtlar sırasıyla %54.2, %17 ve %28.8 oranlarındaydı. Her iki yakada da gerek federasyonu destekleyenlerin gerekse desteklemeyenlerin oranlarının hemen hemen aynı olduğu da ilginç bir veri olarak kaydedildi.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Politis gazetesi, her iki toplumda da iki toplumlu iki kesimli federasyon çözümüne verilen desteğin artmasına karşın, iki devletli çözüme yönelik desteğin Kıbrıslı Türkler arasında yüksek olduğunu, Kıbrıslı Rumların ise buna tamamen karşı çıktıklarını vurguladı. Habere göre, “iki devletli çözümü kabul eder misiniz?” şeklindeki bir soruya Kıbrıslı Rumların %81.3’ü “hayır”, %10.3’ü “ne karşıyım ne de destekliyorum ama gerçekleşirse bununla yaşayabilirim” ve %8.1’i ise “destekliyorum” yanıtını verirken, Kıbrıslı Türklerin %65.8’i ise “iki devletli çözümü destekliyorum” yanıtını, %14.4’ü “ne karşıyım ne de destekliyorum ama gerçekleşirse bununla yaşayabilirim” yanıtını verirken %19.7’si ise “desteklemiyorum” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu