DünyaEkonomiManşet

ABD’nin yüzde 5’lik enflasyonu haftanın en önemli gelişmesi oldu

ABD'de enflasyonun 13 yıl sonra yeniden %5'i görmesi ve ECB cephesinden gelen pandemi alım programına yönelik yönlendirmeler haftanın olayları oldu

Dünya’da geride bıraktığımız haftada en önemli konu başlıkları ABD’de enflasyonun 13 yıl sonra yeniden %5’i görmesi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) cephesinden gelen pandemi alım programına yönelik yönlendirmeler oldu.

Türkiye içinde ise yaklaşan Erdoğan-Biden görüşmesi, borç yapılandırma anlaşmasının yürürlüğe girmesi ve iç borçlanma verilerinde ortaya çıkan kamu bankalarının artan yükü öne çıktı. Aşılama programının hızlanması da önemli başlıklardan biri oldu.

Kripto para piyasasında düşüş ivmesi de çok konuşulan konuların başında geldi.

İŞTE 7 BAŞLIKLA GEÇEN HAFTA

1- ABD’de enflasyon 13 yıl sonra ilk defa %5’i gördü: ABD’de enflasyon Mayıs ayında beklentileri aşarak yıllık %5 olarak gerçekleşti, aylık %0.6 olarak gerçekleşti. Enflasyon en son Ağustos 2008’de bu seviyelere ulaşmıştı.

Enflasyon verisine ilişkin Bloomberg anketindeki beklentiler, tüketici fiyat endeksinde yıllık %4.7, aylık %0.5 artış yaşanacağı yönündeydi.

2- ECB’den pandemi alım programı yönlendirmesi: Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri sabit tutma kararı aldı.

ECB pandemi acil alım programı tutarını 1,85 trilyon Euro’da tutarken programın kayda değer şekilde daha hızlı devam edeceğini vurguladı.

ECB Başkanı Christine Lagarde, “Pandemi alım programının sona erdirilmesine ilişkin tartışmalar zamanı gelince olacak, henüz bunun için erken.” ifadelerini kullandı.

3- NATO zirvesi için Biden’ın çantasında neler var?: İlk yurtdışı gezisini Avrupa’ya gerçekleştirecek olan ABD Başkanı Joe Biden, NATO’nun liderler zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek.

Biden’ın gündeminde ise Avrupa için demokrasi ittifakının sağlamlaştırılması, Türkiye içinse S-400 ve bölgesel gelişmeler yer alıyor.

4- EURO 2020’de santra vuruşu yapıldı: Turnuvanın ekonomide yarattığı etkiyle Avrupa’nın gündeminde ilk sıralarda yer tutması beklenen EURO 2020 A Milli Takımımızın, ev sahiplerinden İtalya ile yapacağı maçla başladı. Maç, Türkiye’nin 3-0 mağlubiyetiyle tamamlandı.

Salgın nedeniyle bir yıl ertelenen Avrupa Şampiyonası’na tarihte ilk kez ikiden fazla ülke ev sahipliği yapacak. Tam kapasiteyle hizmet vermeye hazırlanan Macaristan’daki Puskas Arena dışındaki statlara, ülkelerdeki Covid-19 tedbirlerine göre sınırlı sayıda seyirci alınacak.

5- İki meslek grubu daha aşı programına alındı: Türkiye’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kargo çalışanlarının, kuryelerin, taksi ve dolmuş esnafının 12 Haziran’dan itibaren aşı olabileceğini bildirdi.

6- İç borçlanmada kamu bankalarının yükü rekor seviyede: Türkiye’de Hazine’nin iç borçlanması içinde kamu bankalarının payı Nisan ayı itibariyle rekor seviyeye yükseldi. Kamu bankalarının iç borçlanmadaki yükü salgın yılı olan 2020’nin ortalarından bu yana yükseliş eğilimi içindeydi.

Hazine’nin gerçekleştirdiği borçlanmalarda yabancı yatırımcıların ve özel bankaların ilgisizliği kamu bankalarının yükünü artıran unsurların başında geldi.

7- Elvan: TÜFE-ÜFE makası rahatsız ediyor: TC Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Son dönemde üretici ve tüketici fiyatları arasında artan makas bizi oldukça rahatsız ediyor” dedi. Elvan, Ankara Sanayi Odası’nda yaptı konuşmada, “Üretici fiyatlarının hızlı yükselişinde döviz kuru geçişkenliği ve artan küresel emtia fiyatları temel bir rol oynuyor” ifadesini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu