DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetSürmanşetTürkiye

Açılan Maraş kapısı AB kapısını kapatıyor

Maraş adımı çok baş ağrıtacak gibi görünüyor... Seçim kazandıran Maraş, AB’yi mi kaybettirecek?

GIYNIK MANŞET

Maraş adımı çok baş ağrıtacak gibi görünüyor… Seçim kazandıran Maraş, AB’yi mi kaybettirecek?

“YASA DIŞI FAALİYET”

Avrupa Parlamentosu (AP), kapalı Maraş’ın bir kısmının açılmasını “Türkiye’nin yasa dışı faaliyeti” olarak nitelendirerek, Avrupa Birliği Konseyi’ne bunun karşılıksız kalmaması çağrısında bulundu. AP, Kıbrıs’ta kapalı Maraş’ın bir kısmının açılması kararından geri dönülmesini, Kıbrıs sorununun iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde çözümünü hedefleyen müzakerelerin yeniden başlatılmasını ve AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamasını istedi.

“MARAŞ’IN STATÜSÜ DEĞİŞMEMELİ”

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yapılan oylamada “Türkiye’nin yasa dışı eylemleri sonrasında Maraş’ta artan gerilim ve müzakerelerin yeniden başlamasına duyulan acil ihtiyaç” başlıklı bağlayıcılığı olmayan ortak karar tasarısı kabul edildi. Tasarıda kapalı Maraş’ın açılmasının adada ayrılığı artıracağı savunularak Maraş’ın statüsünün değişmemesi de istendi.

 “ÇÖZÜM OLASLIĞINA TEHDİT”

TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretine ve Maraş’ın kısmen açılması kararına atıfta bulunulan kararda, Türkiye’nin “sahada yeni bir gerilim yarattığı, bu adımın iki taraf arasındaki uçurumu derinleştirdiği, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü olasılığını da tehdit ettiği” belirtildi. Kararda, “Türkiye’den Kıbrıs’taki güçlerini çekmesi ve BM gözetimindeki Maraş’ı da gerçek sahiplerine vermesi” istendi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu