EkonomiGenelKıbrısManşet

Açlık sınırının altındaki asgari ücrete itiraz

Kuzey Kıbrıs’ta Haziran ayı sonu itibariyle, açlık sınırı 9 bin 46 TL, hayat pahalılığı ise yüzde 56,76 olarak belirlenirken, asgari ücrete yüzde 42 oranında artış yapılması ve asgari ücretin yine açlık sınırının altında kalmasına itirazlar gecikmedi

Kuzey Kıbrıs’ta Haziran ayı sonu itibariyle, açlık sınırı 9 bin 46 TL, hayat pahalılığı ise yüzde 56,76 olarak belirlenirken, asgari ücrete yüzde 42 oranında artış yapılması ve asgari ücretin yine açlık sınırının altında kalmasına itirazlar gecikmedi

SERDAROĞLU: BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Asgari ücret Tespit Komisyonu’nun, işçi temsilcilerinin masayı terk ettiği, hükümet kanadı ile işveren temsilcilerinin ise yeni asgari ücreti belirlediği toplantıda, asgari ücret brüt ise 9 bin 885 TL, net 8 bin 600 TL olarak belirlenmişti. Belirlenen yeni asgari ücret 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girerken, asgari ücrete 10 günlük itiraz süresi ise 8 Temmuz Cuma gününden itibaren Resmi Gazete’de yayımlanarak başladı. Asgari ücrete itirazlarını bugün yapacaklarını belirten Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, belirlenen asgari ücretin kabul edilemeyeceğini ifade ederek, “Masadan kalkan taraf olarak tabii ki itirazımızı yapacağız” dedi. Serdaroğlu, asgari ücrete hayat pahalılığı oranında artış talep ettiklerini, bunun bir Anayasal hak olduğunu dile getirerek, “Yapılması gerek yapılmadığı için itiraz edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BIÇAKLI: İŞÇİLER AÇLIĞA MAHKÛM EDİLDİ

Türk-Sen yeni belirlenen asgari ücrete itiraz etti. Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı tarafından yapılan açıklamada, devlet ve işveren temsilcilerinin oyları ile yeni belirlenen asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirterek, “Bu kararı veren ve 40 Bin TL maaş alan siyasiler kendi maaşlarına altı aylık hayat pahalılığı olan yüzde 56,76 artışı uygularken altı bin TL maaş alan asgari ücretlilere altı aylık hayat pahalılığını bile vermeyerek, Asgari Ücretlileri ve ailelerini açlığa mahkûm ettiler” dedi. Bu nedenlerden dolayı Türk-Sen olarak yeni belirlenen 9,855 TL olan asgari ücrete resmi olarak itiraz ettiklerini kaydeden Bıçaklı, yeni Asgari Ücretin 10.973 TL olması ve her iki ayda bir bu ücrete hayat pahalılığı oranında artış uygulanmasını talep ettiklerini vurguladı.

ERHÜRMAN: BU ASGARİ ÜCRET HİÇBİR VİCDANA SIĞMAZ

Asgari ücretle ilgili itirazların değerlendirileceğini vurgulayan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, “Her şeyin her gün daha pahalı olduğu bu dönemde hayat pahalılığının altında bir asgari ücret vicdana sığmaz” dedi. Erhürman, asgari ücreti artırmak pahasına daha fazla işsizlik, kayıt dışılık gibi sonuçlara da yol açılmaması gerektiğini de vurguladı. Bir an önce asgari ücreti ödemekte zorluk yaşayacak esnaf ve işletmelerin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, “Onlara verilecek destek açıklanmalı ve hayat pahalılığının altında olmayan bir asgari ücrette uzlaşılmalı. Aksi, sosyal patlamalara davetiye çıkarmaktır” açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu