GenelKıbrısManşet

“Ada Yerlisi” tescil edildi

KKTC’de ilk kez bir zeytin türünün tescil edildiği bildirildi

KKTC’de ilk kez bir zeytin türünün tescil edildiği bildirildi

Yüksek verim ve özelliklere sahip zeytin türü 10 yıllık bir çalışma sonucunda Türkiye’de tescil ettirildi

Zeytin üretiminin ve kalitesinin artırılması, marka değerinin yükseltilmesi konusundaki çalışmalar sürüyor

10 YILLIK ÇABA

Kıbrıs zeytini, “Ada Yerlisi” adıyla tescil edildi. Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TAE) Müdürü Cem Karaca, “Yüksek verim ve özelliklere sahip zeytin türünü 10 yıllık bir çalışma sonucunda Türkiye’de tescil ettirdik.” dedi. Karaca, KKTC’nin zeytin üretiminin ve kalitesinin artırılması, marka değerinin yükseltilmesiyle ilgili çalışmaları anlattı. Yüzyıllardır Kıbrıs’ın iklimsel ve coğrafi şartlarına uyum sağlayan zeytin türünün tescil edilmesi için yürüttükleri çalışmaların mükafatını aldıklarını söyleyen Karaca, ilk yerli zeytinin tescil edilmesinin, markalaşma ve pazarlama açısından üreticiye avantaj sağlayacağını kaydetti.

HEDEF: ÜRETİMİ ARTIRMAK

Cem Karaca, son yıllarda zeytinin ve zeytin yağının dünya genelinde değer kazandığına dikkati çekerek, zeytin ve zeytin yağı üretimini artırmak hedefiyle hareket edildiğini vurguladı. “Ada Yerlisi” adıyla tescil edilen zeytin türünde ağaç sayısının ülke genelinde her geçen gün arttığına işaret eden Karaca, “Tescil edilen zeytinimiz, yağ kalitesinin yanı sıra içindeki kaliteli bileşikler ile de dikkati çekiyordu. Zeytinde tescil önemliydi, bunu başardık” diye konuştu.

KIBRIS ZEYTİNİ

Resmi verilere göre, Kuzey Kıbrıs’ta kayıtlı 600 binden fazla zeytin ağacı, bin 940 zeytin üreticisi bulunuyor. Yıllara göre farklı düzeylerde saptanan zeytin rekoltesi ise yıllık 8 bin ile 15 bin ton arasında değişiyor. Ülkede “Ada Yerlisi” olarak tescil edilen ve halk arasında “Kıbrıs zeytini” olarak bilinen türün yanı sıra Türkiye’den ve 1974 yılına kadar Girit Adası’ndan getirilen zeytin türlerinin de yetiştiriciliği yapılıyor.

500 YAŞINI AŞKIN

Kalkanlı köyünde yapılan araştırmalarda, bölgede ilk zeytin ağacının milattan sonra 1200’lü yıllarda Lüzinyanlar tarafından ekilmeye başlandığı, daha sonra Ada’ya egemen olan Venedik ve Osmanlı dönemlerinde ekimin devam ettiği belirtiliyor. Kalkanlı’da “Anıt Zeytin Ağaçları” olarak koruma altına alınan bölgede, “Ada Yerlisi” olarak tescil edilen türün, yaşları 500’ün üzerinde ağaçları bulunuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu