KıbrısManşet

“Adaletsizce ve Anayasa’ya aykırı”

Hükümetin kararname ile maaşlarda kesinti yapması ve vergilerin artırılması girişimine iş dünyasından da sert eleştiriler geldi

Ticaret Odası, Anayasa’ya aykırı olan kararnamenin yürürlüğe girmemesi için çaba harcayacaklarını bildirdi

 

İŞAD, gelir kesintileri ve vergi düzenlemesini içeren kararnamenin tam bir “fırsatçılık” olduğunu savundu.

 

Başbakan Üstel, tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, “1 kuruşuna kadar hesap vereceğiz” dedi

 

İŞ DÜNYASI DA TEPKİLİ…

UBP-DP-YDP hükümeti tarafından 14 Şubat tarihinde yayımlanan ve maaşlarda artan oranlarda kesinti yapılması ile çeşitli alanlardan toplanan vergilerin artırılmasını içeren yasa gücünde kararnameye tepkiler büyüyor. Sendikalardan sonra iş dünyası da söz konusu kararnamenin yanlış olduğuna işaret ederek, kararname için “Anayasa’ya aykırı”, “adaletsiz düzenleme” ve “fırsatçılık” değerlendirmesi yaptı. İş dünyası, vergiden muaf tutulması için ısrarlı bir mücadele verilen dar gelirlilerin de bu kararname ile acımasızca vergilendirilmiş olduklarına işaret etti.

 

TİCARET ODASI: ANAYASAYA AYKIRI…

Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada, “Deprem yaralarının sarılması gerekçesine dayandırılmaya çalışılan bu düzenlemeler, Anayasa’ya tam anlamı ile aykırı olduğu gibi, adalet duygusunu ortadan kaldırması bakımından kabul edilemezdir” denildi. Kararname, “Deprem acısının istismar edilerek muhtemel bütçe açıklarının kapatılması operasyonu” olarak nitelendirilirken, yürürlüğe girmemesi için çaba harcanacağı vurgulandı. Anayasa’ya göre, vergilerin sadece Meclis’te yasalarla düzenlenebileceği belirtilen açıklamada, “Yaşanan felaket ve acılar ne kadar büyük olursa olsun bunlar, Anayasa’ya aykırı hareketlere gerekçe oluşturamaz” denildi.

 

İŞAD: FIRSATÇILIK…

Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği de gelir kesintileri ve vergi düzenlemesini içeren kararnamenin “fırsatçılık” olduğunu savundu. İŞAD Başkanı Enver Mamülcü, açıklamasında, “Ülkedeki ekonomik kayıpları gidermek amacıyla Covid-19, Rusya-Ukrayna savaşı, döviz kurlarındaki artış ve doğal afeti kullanarak bazı mükellefiyetlere ilişkin gelir kesintilerinin ve vergilerin yeniden düzenlenmesi hakkında çıkarılan yasa gücünde kararname tam bir fırsatçılıktır” ifadelerini kullandı. Mamülcü, kararnamenin adil ve akılcı olabilmesi için yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

ÜSTEL: TEK KURUŞUN HESABINI…

Öte yandan, tepkiler üzerine bir açıklama yapan Başbakan Ünal Üstel, “Kimsenin şüphesi olmasın toplanacak paranın 1 kuruşuna kadar hesap vereceğiz. Özel komite kuracağız. Kim isterse komiteye de girecek; komitede alınan karar Bakanlar Kurulu’na girecek. Maliyenin fonuna ne kadar para kesilirse maliyenin online sisteminden halkımıza deklare etmiş olacağız.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu