EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası kazandıklarını hızla geri veriyor

Rekor oranda değer kaybettiği Haziran sonrasında Temmuz’a pozitif başlayan TL, bugün süratle değer kaybediyor. Sterlin yeniden 12 TL’nin üstünde

Türk Lirası güne yatay başladıktan sonra piyasalarda işlemlerin artmasıyla sterlin, dolar ve Euro önünde hızlı bir değer kaybı yaşıyor. TL, günün ilk saatlerindeki sakin başlangıcın ardından piyasalarda işlemlerin artmasıyla birlikte yönünü aşağıya çevirdi.

Türkiye piyasasında saat 10.45 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.55 artışla 8.6949 seviyesinde, Euro/TL %0.37 artışla 10.2857 seviyesinde, sterlin/TL de %0.50 artışla 11.9637 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.72 TL’den, Euro 10.33 TL’den, sterlin de 11.99 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.67 TL, Euro’da 10.26 TL, sterlinde 11.92 TL düzeyinde.

Bugün Türkiye’de Türk Lirası’nın değerini etkileyebilecek herhangi bir önemli beklenti yok. Haziran ayı öncü dış ticaret verilerinin takip edileceği haftanın son günü, ABD istihdam verileri piyasaların bekleyeceği gündem olacak.

DOLAR, ABD TARIM DIŞI İSTİHDAMA ODAKLANDI

Küresel piyasalarda ABD Dolar Endeksi 92,60 üzerinde son üç ayın zirvesinde işlem görürken dolar, gelişmiş ve gelişen ülke paralarının tamamı karşısında yükselişte.

Bu hafta açıklanan ADP özel sektör istihdam ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları iyi gelirken ISM imalat PMI ise beklentinin bir miktar altında kaldı. Bugün KSİ 15.30’da açıklanacak tarım dışı istihdam öncü datalarının pozitif olması istihdam setine dair beklentileri de artırdı.

Nisan’da 278 bin ve Mayıs’ta 559 bin artışla beklenti altında kalan istihdamın Haziran’da 700 bin kişi artması bekleniyor. Saatlik ücretlerin aylık %0,4 artışla yıllık %3,7 olması ve işsizlik oranının da %5,7’ye gerilemesi bekleniyor.

Pandemide son on yıllık kazanımlarını silen istihdam piyasasındaki toparlanma iyi fakat, salgın öncesi seviyelerin henüz uzağında. Fed, istihdamdaki canlanmanın devam etmesi durumunda bir yıl içinde kayıpların telafi edilebileceği görüşünde, fakat en önemli nokta ise gelir eşitsizliği. Bunun engellenmesi için enflasyon üzeri ücret artışının olması gerektiğini belirten Fed, istihdam görünümüne göre para politikasını gündeme alıyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu