GenelKıbrısManşet

Ağır iş araçları tehlike kaynağı

Makine Mühendisleri Odası ithal edilen kullanılmış ağır araçların etkin denetiminin yapılamadığına işaret etti

YAŞLI VE GÜVENLİ OLMAYAN ARAÇLAR

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, KKTC’deki trafik mevzuatının da yollardaki araçların da dünyada eşi emsali olmadığını belirterek, yol güvenliği için tedbirler alınmasını istedi. Yarkıner, KKTC’ye ithali edilen kullanılmış araçların yol güvenlik denetiminin etkin şekilde yapılamadığını, bu araçlarda emisyon için standart da aranmadığını ifade etti. Yarkıner, yürürlükteki yasa ve nizamnamenin ağır hizmet araçlarının hangi standartta olacağını içermediğini, söz konusu yasal düzenlemelerin yaşlı ve güvenli olmayan araçların ithaline imkân verdiğini kaydetti.

MÜHENDİSLİK KONTROLÜ ŞART

Ayer Yarkıner, trafikte kullanılan ağır hizmet tipi araçların regülasyonlara da uygun olmadığını, bu araçların ülkeye kullanılmış durumda, tadil edilerek ve mühendislik denetim olmadan ithal edildiği söyleyerek, araçların kayıtlarının “mukayyit onayı” ile yapıldığını hatırlattı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın mukayyidin kendisi olduğunu belirttiğini ifade eden Yarkıner, Arıklı’nın kullandığı yetkilerin araç güvenliği için risk yarattığını savundu.

AĞIR İŞ ARAÇLARININ YARATTIĞI RİSKLER…

* Yolda giden çekici araçlar ve römorkların boyutları, ağırlıkları ve tanımları yoktur veya doğru değil.
* Römorklu çekici araç kazalarında neden ‘sürücü hatası’ değil, çekici ile römork frenleme kabiliyetlerinin uyumsuzluğudur.
* Araç kayıt belgeleri araç sınıflarına uygun yazılmalı ve üstyapılı araçlar için TSE ve/veya EN normunda uygunluk belgesi onayı olmalı.
* Ağır ticari araçların hız sınırları 85 km/saati geçmemeli.
* Yük taşıyan araçların üzerinde hangi yükü taşımak için tasarlandığı ve kapasitesi yazılmalı.
* Üstyapılı araçlarda makine güvenlik uygunluğu denetimi yapılmalı ve CE belgesi tanımlanmalı.
* Taş ocaklarındaki tartı cihazlarının kalibre olmaları sağlanmalı. Belirlenen brüt ağırlık değerleri üzerindeki araçların taş ocağı dışına çıkışı engellenmeli.
* Şehir içine kadar girebilen akaryakıt ve/veya tehlikeli madde taşıyan araçlar maalesef ADR donanımına sahip olmalı.
* Ağır ticari araçların takometresiz, ABS’siz, yüke duyarlı fren sistemsiz ve yardımcı fren sistemsiz ithaline müsaade edilmemeli.
* Girne-Değirmenlik dağ yolunu kullanan yük araçlarının azami hızının 25-35 kilometre arasında olmalı.
* Belirlenecek süre sonunda yardımcı fren sistemine sahip olmayan iş ve inşaat araçlarının trafiğe çıkışı engellenmeli.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu