ManşetSağlıkToplumYaşam

Aile içi iletişim sorunları

Aile içi iletişim sorunları çağımızın en büyük sorunlarından biridir. Modern hayatın getirdiği sürekli çalışmak zorunluluğu ne kendimize ne de ailemize yeterince zaman ayırmamamıza neden olmaktadır

Aile içi iletişim sorunları çağımızın en büyük sorunlarından biridir. Modern hayatın getirdiği sürekli çalışmak zorunluluğu ne kendimize ne de ailemize yeterince zaman ayırmamamıza neden olmaktadır. İşten yorgun argın eve gelen bireyler biraz olsun rahatlamak ve günün yorgunluğunu üzerlerinden atmak için kendi benliklerine çekilmektedirler. Bu durum zamanla ilişkilerin zayıflamasına ve aile üyelerinin birbirleri ile iletişimlerinin azalmasına yol açmaktadır. Zaman geçtikçe bu iletişimsiz ortamda bireyler kendilerini yalnız hissetmeye başlarlar.

Pek çok aile en başından iletişim modelini iletişimsizlik üzerine inşa ediyor. Kimi aileler ise sonradan edindikleri bu iletişim şekillerinin farkında dahi değil. Eğer bir aile bireyi bu durumdan hoşnut değilse sonunda aile içi iletişim için adım atılıyor. Aile içi iletişim eksikliği bireyleri aile içerisinde yalnızlaştırıyor. Özgüven, öz değer azalıyor. Özelliklede çocuk ve ergenler aile içi iletişimsizlikten zarar görüyor. Çocuk ve genç aile içerisinde sağlıklı rol modele ihtiyaç duyuyor.

Çocuk ve genç ailede duygu ve düşüncelerini paylaşabilmek, onaylanmak, desteklenmek ve sevgi görmek istiyor. Aradığını bulamayan birey için ailedeki iletişim zayıflıkları psikolojik sorunları tetikliyor. Aile içi demokratik iletişimin yitirilmesi ailede krizi artırmakta, bunun sonucu aile üyeleri kendilerini mutlu kılacak sanal mutluluklar peşinde koşmaktadırlar. Son zamanlarda haberlerde hiç toplumuzda görülmeyen, kültürümüz, toplumsal değer yargılarımızdan uzak gelişmeler izlemekteyiz. Toplumuzda çabuk öfkelenme ,sorgulamadan, somutlaştırmadan suçlamalar, şiddet ve hızlı aile çözülmelerini sayabiliriz.

Gün içerisinde yaşanılan olumsuzluklar, geleceğe yönelik kaygılar, geçmişe dönük mutsuzluklar şu anı ıskalamaya neden oluyor. Evde bir arada olan ama zihinlerinde bambaşka konularla meşgul olan bireyler birbirlerinin farkına varamıyor. Kendi içerisinde yeterli huzuru, doyum ve mutluluğu bulamayan aile bireyleri birbirlerine de yetemeyeceklerini düşünüyorlar. Oysa aile olmak birbirinden haberdar olmayı, iyisiyle kötüsüyle birbirine destek olmayı gerektiriyor. Kendi sıkıntılarıyla çocuklarını kaygılandırmak istemeyen ebeveynler sessizliği tercih ederek her şey yolunda mesajı vermeye çalışıyor.

Çocuk ve gençler kimi zaman anlaşılmayacaklarını, yargılanacaklarını veya cezalandırılacaklarını düşünerek sessizliği seçiyor. Kimi zamansa aileden edindikleri modellerle sıkıntılarını kendilerine saklayarak ebeveynlerine yük olmak istemiyorlar. Dolayısıyla aile bireyleri problemleri konuşmayarak adeta problem yokmuş gibi davranıyorlar. Aile İçi İletişim Sorunları Tedavisi mutlu bir yuvaya sahip olmak için çok önemli bir etkendir.

Toplumun en küçük birimi olan ailelerde iletişim ve paylaşım çok önemli bir noktadır. İnsanların birbirlerini tam olarak anlayabilmesi için iletişim her zaman her yerde gereklidir. Fakat en çok zaman geçirilen aile bireylerinin anlaşabilmeleri diğer alanlara nazaran daha da önem taşımaktadır. İletişim kopukluğu yaşayan aile bireyleri arasında kopukluk bazen de yanlış anlaşmalar olabilmektedir. İnsanlar üzüldüğü kızdığı ve yahut sevindiği bir duygu durumunu yakınları ile paylaşıp bununla ilgili gerekli ise bir çözüm ya da mutluluğun paylaşılmasını yaşayabilirler.

Aile İçi İletişim Sorunları Tedavisi Konuşulmayan iletişimi zayıf ailelerde anlaşamama yanında şiddet olayları da görülebilmektedir. İnsanlar her türlü sorun ve sıkıntı ve mutluluk merak bilgi gereksinimini konuşarak giderebileceği için iletişim ciddi anlamda önem taşımaktadır. Bir neden nedenden iletişimi kopmuş ya da zayıflamış olan kişilerin bu anlamda yaşadığı sorunların giderilmesi yönünde profesyonel bir destek alması çözüm olacaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu