KıbrısManşetToplum

Akansoy: “İrlanda’da Good Friday Anlaşması üzerinde çalışıyoruz”

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy Özel bir program çerçevesinde İrlanda’da olduklarını Fikri Toros, Özdil Nami güneyden ve kuzeyden kalabalık bir heyetle İrlanda barış süreci (Good Friday Anlaşması) üzerinde çalıştıklarını, Salı günü Dublin’de başlayan eğitim programının bugün Armagh’da devam ettiğini ve yarın itibarıyla Belfast’ta çalışmaların süreceğini açıkladı. Çalışmalar Cumartesi günü tamamlanacak

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy Özel bir program çerçevesinde İrlanda’da olduklarını Fikri Toros, Özdil Nami güneyden ve kuzeyden kalabalık bir heyetle İrlanda barış süreci (Good Friday Anlaşması) üzerinde çalıştıklarını, Salı günü Dublin’de başlayan eğitim programının bugün Armagh’da devam ettiğini ve yarın itibarıyla Belfast’ta çalışmaların süreceğini açıkladı. Çalışmalar Cumartesi günü tamamlanacak.

Son birkaç gündür, özel bir program çerçevesinde İrlanda’dayız. Dış İlişkiler sekreterimiz Fikri Toros ve sevgili Özdil Nami yanında, gerek güneyden gerekse kuzeyden çok değerli kalabalık bir heyetle İrlanda barış süreci (Good Friday Anlaşması) üzerinde çalışıyoruz. Salı günü Dublin’de başlayan eğitim programı bugün Armagh’da devam etti. Yarın itibarıyla Belfast’ta çalışmalar sürecek. Cumartesi günü tamamlanacak.

Büyük bedellere neden olmuş, on yıllarca sürca Kuzey İrlanda mücadelesinin tüm boyutları uzmanlar ve ilgili siyasal, sosyal ve kurumlar tarafından Kıbrıs ekibine anlatılıyor. Ardından konular ayrıntılı bir şekilde tartışılıyor.

Sürekli ifade ettiğimiz “barış inşa süreci”nin (Kuzey İrlanda bağlamında) nasıl ilerlediğini, bunun yönetimi için hangi sosyal, ekonomik, siyasal ve kurumsal unsurların yaratıldığını, nasıl bir planlama yapıldığını, bunun hayata geçiriliş yöntemini, hükümetin, sivil toplum örgütlerin, kadınların rollerini, en ayrıntılı bir şekilde dinleme, tartışma imkanı buluyoruz.

“Good Friday” 25 yıl önce imzalandı. Barış’ın zamanla çok daha güçlü bir şekilde İrlanda’ya yerleşeceğine dair umutların yüksek olması, kanın durması, siyasetin sivil alanda devam etmesi ve kararlılık çok önemli.

Ekonomik ilişkiler yanında her iki taraf arasında çok farklı konularda programlanmış iş odaklı çalışmalar da gelişmenin önemli göstergesi.

Tüm bunlardan öte, Kıbrıs’ın her iki tarafından, farklı görüşleri ile birlikte daha iyi, daha insanca bir yaşamın, istikrarın ve sürdürülebilir bir çözümün nasıl yaratılabileceğini düşünen, değerlendiren, kıyaslayan, ciddiyetle çalışan insanların varlığı, Kıbrıs sorununda yaşanan büyük kısır döngünün ötesinde çok değerli bir olanağa işaret ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu