KıbrısManşetSiyaset

Akansoy: Sırf nisap sağlansın diye CTP’nin hükümete girme gibi bir durumu olamaz

Ada TV’de Mine İçsel‘in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Asım Akansoy, ülke gündeminde bulunun hükümet kurma çalışmaları kapsamında konuştu.

CANLI AKTARIM- ELİF DÜLGER

Ada TV’de Mine İçsel‘in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Asım Akansoy, ülke gündemini oldukça meşgul eden hükümet kurma çalışmalarını değerlendirdi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümetinin neden olamayacağı konusunda değerlendirmede bulunan Akansoy, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin hükümete gelmesi durumda yapmak istediklerine dair halka sundukları bir takım vaatler olduğunu belirtti.

“UBP ile koalisyon hükümeti kurulması halinde yerine getirilmesi gereken şeylerin yerine getirilemediğinde ya da ülkenin önü açılmadığında neden hükümette olalım” diyen Akansoy, sırf nisaba destek sağlanması için CTP’nin olası bir hükümette olmayacağının altını çizdi.

Seçim döneminde Kıbrıs Türk toplumuna seçim propagandası çerçevesinde sunmuş oldukları vaatleri yeniden dile getiren Akansoy, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin bazı yapılması gerekenlerden vazgeçemeyeceğini vazgeçmemesi gerektiğini ifade etti.

“YOL HARİTAMIZ HAZIRDI”

“FİYATLAR DÖVİZ ÜZERİNDEN İSE ÇALIŞANLAR ÖDEMELERİNİ DÖVİZ ÜZERİNDEN ALMALI”

“Siyasi partilerin parti bütünlüklerini korumaları lazım ve en önemlisi halka verdikleri sözleri tutması gerekiyor” diyen Akansoy, Kıbrıs Türk halkının ayakta durabilmesinin yegane sebebinin demokrasi üzerinden geçtiğine inandıklarını ve seçim dönemini de şu an içinde bulunduğumuz dönemi de en çok etkileyen faktörün ekonomi olduğunu vurguladı. Seçim döneminde ekonomide istikrarlı bir muhasebeye geçmenin önemine değindiklerini anımsatan Akansoy, “Bizim asıl amacımız fiyatlamalar Euro üzerinden ise çalışanlara ödemeler de Euro üzerinden olsun fiyatlandırmalar dolar üzerinden ise çalışanlara da ödemeler dolar üzerinden olsun” diyerek CTP’nin istikrarlı muhasebeyi öne çıkarmasının ana sebebinin de çalışanların hak ve çıkarlarını korumaktan başka bir şey olmadığını kaydetti.

Ekonomideki istikrarlı muhasebeye gözü kapalı girmeyeceklerini ifade eden Akansoy bu proje için bir yol haritasının olduğunu ve bu projeyi hayata geçirmeleri için de Avrupa Birliği ve Türkiye ile görüşülmesi gereken yasal boyutları olduğunu belirtti.

AKANSOY, YURTTAŞLIK YASASI’NIN CTP İÇİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Öte yandan seçim döneminde Yurttaşlık Yasası’nın da CTP için önemine vurgu yaptıklarını ifade eden Akansoy, Yurttaşlık Yasası’nın da öncelikleri arasında olduğunu ve Bakanlar Kurulu’ndaki istisnai vatandaşlık kuralını kaldırarak gerçekten hakkı olan, siyasilerin iki dudağı arasında olmayan bir Vatandaşlık Yasası düşündüklerini ifade etti.

Ayrıca seçim döneminde belli bir zaman diliminde tam gün eğitimi savunduklarını ve sağlıkta da yeni yapılanmaların olduğuna dikkat çektiklerini aktaran Akansoy, “Yine aynı şekilde o dönemde Kıbrıs Sorunu’nda da bu kapalı yapının bizi bir yere taşımadığının defalarca altını çizdik” dedi.

Kıbrıs Sorunu’nda ortaya koyulan görüşün diğer görüşlerden ayrı bir konu olamayacağına dikkat çeken Akansoy, “Ekonomi gibi konuların da Avrupa Birliği ile görüşmelere ihtiyaç var” dedi.

KIBRIS SORUNU’NDA CİDDİ YANILMA VAR”

“”İKİ TOPLUMLU İKİ AYRI DEVLET” TEZİNİN ÜLKELERLE ARAMIZDAKİ İLİŞKİYE ETKİSİ OLMADI”

Kıbrıs Sorunu’nda ciddi bir yanılma olduğu sözlerine ekleyen Akansoy, “Biz Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde çözüm olmasını savunuyoruz, bizimle birlikte de BM Güvenlik Konseyi 5 büyük ülke ve Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi de aynı şeyi savunurken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “İki Toplumlu İki Ayrı Devlet” tezini ortaya koyuyor. “İki Toplumlu İki Ayrı Devlet” tezi ile birlikte bu ülkede Kıbrıs Sorunu ile ilgili değil iç politikalar bakımdan gelişmede ciddi sorunlar yaşayacağımızı düşünüyoruz. Dünyanın diğer ülkeleri ile ciddi temas sorunu yaşayacağımızı düşünüyoruz ki yaşıyoruz. Sayın Tatar “İki Toplumlu İki Ayrı Devlet” diyebilir peki Kıbrıs Türk toplumunun günlük hayatına etkilerine bakımından ortaya konulan bu politikanın sorgulanması gerekmez mi?” dedi.

“İki Toplumlu İki Ayrı Devlet” tezi ortaya atılmasının ardından 2 yıl geçtiğini ve Azerbaycan, Pakistan gibi ülkelerle KKTC’nin arasındaki olan ilişkinin hiçbir şekilde değişkenlik göstermediğini savunan Akansoy, Türkiye ile olan ilişkinin aynı düzeyde olduğunu ve diğer hiçbir ülkeden de özel bir ilgi olmadığını savundu. Akansoy, “İki Toplumlu İki Ayrı Devlet” tezine bir vatandaş olarak baktığında da günlük hayatını olumlu yönde etkileyen bir gelişme yaşanmadığını dile getirerek, “Hayat bize yaşanılanları gösterdi” dedi.

“UBP’YE SUNDUĞUMUZ ŞARTLAR BİR BÜTÜNDÜR”

“SIRF NİSAP SAĞLANSIN DİYE CTP’NİN HÜKÜMETE GİRMESİ SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ”

Hükümet kurma çalışmaları kapsamında Ulusal Birlik Partisi’ne sunmuş oldukları şartlar kapsamında olan ekonomi, sağlık, eğitim şartlarının yanı sıra Kıbrıs Sorunu’nda bunlarla bağlantılı olduğunu kaydeden Akansoy, “Ekonomi, eğitim, sağlık alanındaki şartlar kabul olsun ancak Kıbrıs Sorunu’nu sonraya bırakalım diyemeyiz bizim sunmuş olduğumuz şartların hepsi bir bütündür ve birbirinden ayrılmaz” dedi.

UBP’nin ziyaretinde sunduğu belgeden bahseden Akansoy, o dönemde yaşanılanları anlatarak, “Hükümete gelirsek yapacağımız olan görüşlerimiz de biz UBP’ye sunduk” dedi. CTP’nin sunduğu belgede bulunan şartların kabul olmaması halinde CTP’nin hükümette bulunmasının doğru olmadığını ifade eden Akansoy, “Biz hükümete ortak olduğumuzda söylediklerimiz, halkın beklentisini yerine getiremeyeceksek ve ülkenin önünü açamayacaksak hükümette bulunmamızın ne anlamı olabilir ki? Sırf nisap sağlansın diye CTP’nin hükümete girme gibi bir durumu olamaz” diyerek Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin çizgisinin net olduğunu sözleri ile ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu