EğitimGenelKıbrısManşet

Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nde Çatışan Dünyada İnsan Hakları : Dünü-Bugünü Paneli yapıldı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN)’nde düzenlenen “Çatışan Dünyada İnsan Hakları: Dünü-Bugünü” isimli panelde, KKTC’de faaliyet gösteren çeşitli üniversitelerden panelist ve katılımcılarla birlikte insan hakları konusu ele alındı. Panel, 13 Aralık 2023 Çarşamba günü, AKÜN Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelin açılışı, AKÜN İşletme Fakültesi Dekanı ve rektör yardımcısı Doçent Doktor Ayşen Berberoğlu’nun konuşmasıyla yapıldı. Berberoğlu konuşmasında, insan haklarının önemine vurgu yaparak sözü konuşmacılara bıraktı.

Berberoğlu’ndan sonra sözü alan AKÜN öğretim üyesi ve avukat Hakan Şonya, 2. Dünya Savaşı’nın muazzam bir yıkım hâlini almasına neden olan politikaların sonuçlarıyla birlikte oluşan ekonomik, politik ve toplumsal çöküntünün yaralarını sarabilmek için uluslararası toplumun girişimi olarak evrensel insan haklarını ve bu kavramın Avrupalı karar alıcılar tarafından kavranış ve uygulanma biçimini anlattı. Ayrıca, insan hakları kavramının uluslararası literatüre ve politikaya girişine de değindi.
Daha sonra Profesör Doktor Ali Dayıoğlu (Lefke Avrupa Üniversitesi), insan haklarının bugünü ve azınlık haklarına dair genel bir çerçeve çizerek başladığı konuyu neoliberal popülizm, buna bağlı olarak göçmenlerin yaşadığı zorluklar ve göçmen haklarına getirdi. Konuşmasını bitirirken Kuzey Kıbrıs’taki durumu özetleyerek görüş ve düşüncelerini belirtti.

Panelist Doktor İbrahim Ayberk (Yakın Doğu Üniversitesi) ise fiilî (de facto) devletler ve hami devletler arasındaki ilişkiler çerçevesinde Türkiye’den Kıbrıs’a göç edenler konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Ayberk, göçmenlerin sorunları ve göçmenlere karşı gerçekleştirilen hak ihlâllerine de değinerek sunumunu tamamladı.

Panel, katılımcıların soruları, konuya ilişkin görüşleri ve rektör yardımcısı Doçent Doktor Tolga Öz’ün kapanış konuşması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu