GenelKıbrısKültür SanatManşet

Akdeniz’de, geçmiş uygarlıkların izleri büyülüyor

Akdeniz köyünde yer alan “Terracotta Savaşçıları” ziyaretçilerini selamlıyor.

Güren TİLKİ

10 bin yıl önce yapıldığı tahmin edilen ve Akdeniz Köyü’nden çıkarılan heykellerin reprikaları, Akdeniz Köyü’ndeki Doğa Müzesi’nin bahçesinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Orijinalleri, İngiliz Koloni İdaresi döneminde İsveç’e götürülerek, bugün Medelhavsmuseet’te, bir kısmı da Güney Lefkoşa’da bulunan Kıbrıs Müzesi’nde sergilenen bu heykellerin çoğunluğu MÖ 750-500 yılları arasındaki tarihi yansıtıyor.

Küratörlüğü Ayhatun Ateşin’in yaptığı Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu çerçevesinde, Kıbrıs, Türkiye ve dünyadan çeşitli sanatçıların bir araya gelerek yaptıkları bu replikalar, kaybolan tarihi ait olduğu topraklarda yeniden hayat bulurken, eserlerin sergilendiği Akdeniz Açık Hava Müzesi, 2014 yılında hayata geçirildi.

Pişmiş kil bazlı, kahverengimsi kızıl renkli, mat olan bu seramiklere terakota, terrakotta veya terracotta deniyor.

Terracottaların bulunma hikâyesi ise şu şekilde:

“1929 yılında Aya İrini papazı Prokopios, kilise yakınındaki tarlasında topraktan yapılmış kırık bir heykel parçası buldu. O dönemde Kıbrıs’ta bulunan İsveç Kıbrıs Keşif Heyeti (SCE) bu sayede bu kilise çevresinde kazılar yaptı. Böylelikle de büyük bir keşife imza attı. Kilise yakınında yarım daire şeklinde ortaya çıkarılan tapınağın çevresinde insan boyutlarına ulaşan 2 bin heykel bulundu. M.Ö 750-500 yılları arasındaki tarihi yansıtan heykellerin büyük çoğunluğu o dönemin İngiliz idaresi izniyle İsveç’e götürüldü. Bu eserler bugün Medelhavsmuseet’de sergileniyor. Kalan kısmı ise Lefkoşa’nın güneyindeki Kıbrıs Müzesi’nde sergileniyor

Diğer Haberler

Başa dön tuşu