GenelKıbrısManşet

‘Akıl’ şimdilik uzak

Dünyada hızla yayılan “akıllı şehir” kavramı henüz KKTC’de yeterince gözde değil

Dünyada hızla yayılan “akıllı şehir” kavramı henüz KKTC’de yeterince gözde değil

YAŞAMI KOLAYLAŞTIRAN TEKNOLOJİLER

Akıllı şehir, dijital uygulamaların öne çıktığı, çevreyle ve insan yaşamıyla uyumlu, ileri teknolojilerle desteklenmiş şehirler için kullanılan bir kavram. Bir akıllı şehirde bulunması beklenen özelliklerden bazıları şunlar: Ücretsiz ve yaygın wi-fi bağlantısı, coğrafi bilgi sistemleri, trafiği rahatlatan trafik uygulamaları ve akıllı parklar, temiz enerji, akıllı atık toplama, akıllı sokak aydınlatması ve akıllı altyapı. “Akıllı şehir uzmanlığı” dünyada en çok aranan meslekler arasına girdi bile.

DÜNYANIN AKILLI ŞEHİRLERİ

Şu an itibarıyla dünyada akıllı şehir sıfatını hak etmeye en yakın olarak nitelendirilen şehirlerden bazıları şunlar: Tokyo, Seul, New York, Helsinki, Şangay, Kopenhag, Oslo, Londra ve Montreal. Türkiye’de akıllı şehir girişimlerinin en yoğun olduğu şehirlerse İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kayseri olarak sıralanıyor.  Başta İstanbul olmak üzere pek çok belediyede akıllı şehir şube müdürlükleri de bulunuyor.

GÜNEY LEFKOŞA BİRİNCİ OLDU

Akıllı şehir, KKTC’de henüz yaygın olarak kullanılan bir kavram değil. Devletin ilgili birimleri ile belediyelerin bu yönde atılmış adımlarına pek rastlanmıyor. Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesinin, bu yılın mart ayında bir firma ile imzaladığı akıllı şehir protokolü istisnai çabalardan birini oluşturuyor. Öte yandan Lefkoşa’nın güneyinde hazırlanan “Akıllı Lefkoşa” projesi, geçtiğimiz yıl 100 proje arasında Avrupa birincisi olarak dikkatleri üzerinde topladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu