KıbrısManşetToplum

Alas: “Tarımdaki sorunlar bir türlü çözüm bulmuyor”

Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas, Tarım Bakanı’nın değişmesini işaret ederek tarım alanındaki sorunlara dikkat çekti.

Turgut Alas’ın paylaşımı:

“Tarım Bakanı yine değişti. Bu kez de Hüseyin Çavuş Kelle Tarıma bakanlık yapacak. Tarımdaki sorunlar bir türlü çözüm bulmuyor. Üreticiler ve tüketiciler girdi maliyetleri, güvenli gıda, meclisten geçen fakat 5 aydır hiçbir adım atılmayan hal yasası, su, akaryakıt, elektrik fiyatlarındaki artış, yerel üretimdeki plansızlık nedeniyle ithalata dayalı politika gibi bir çok çözüm gerektiren sorunla mücadele ediyor ve savaşıyor. Sn. Kelle, Çiftçiler Birliği Başkanlığı ve sonrasında UBP vekili olduğunda tarımla ilgili tespitleri vardı. Bu tespitleri ve sorunları hatırlatmak da bizim görevimizdir.
Mesela Çiftçiler Birliği Başkanıyken, Mayıs 2021’de demişti ki;
“Dünyada gündeme gelen korumacı politikalardan ders çıkararak dışa bağımlılığı artıracak politikalar yerine bir an önce üretim odaklı, ülkemiz çıkarlarına yönelik tarım politikaları oluşturup hayata geçirmeliyiz.”
“Tarım arazilerini koruyacak şekilde politikalar uygulanmalı, toprak koruma yasası hayata geçirilmelidir.”
“Tarımsal Üretim Seferberliği başlatılmalıdır.”
“Gıda tedarik zincirinin tüm aşamaları yeniden gözden geçirilmelidir, aksaklıklar düzeltilmelidir.”
Vekil olduktan sonra, Haziran 2022’de demişti ki;
“Girdi maliyetleri düşürülmelidir. Maliyetlere bakıldığında %400 artış vardır. Akaryakıttaki pahalılık ortadadır. Bu sıkıntıların üzerine gidilmelidir. Hükümetin tarıma bakış açısı değişmelidir.”
Yine vekil olduğu dönemde, 3 ay önce, Mayıs 2023’te dedi ki;
“Hal Yasası, üretici ve tüketici için fiyat istikrarını sağlamak açısından atılmış en önemli adımdır. Yasanın tüzük çalışmaları yapılıyor, tüzüklerin tamamlanmasının ardından ilgili yasa bir yıl içinde hayata geçecektir.”
“Planlı üretime, sürdürülebilir ve iyi tarım politikalarına ihtiyaç vardır.”
Bir an önce, söylediklerine sahip çıkmalı ve söylemlerine uygun adımları atmalıdır.
Atabilir mi ? Çok da inanmıyorum. Bu hükümetin kuruluş şekline ve bakanların görev sürelerine bakınca pek umudum yok, umarım bu kez yanılırım.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu