KıbrısManşetToplumYaşam

Ali Baturay şahit

Gazete, dergi ve kitaplardaki kâğıt kokusu tarihe karışmak üzere. Bu yüzden eski kaynaklarınızı sakın çöpe atmayın. Yakında nostaljik olarak çevir çevir oku durumları hâsıl olacak

“İnternet, birbiriyle tüm dünya üzerinde yayılmış bilgisayar ağlarının birleşiminden oluşan devasa bir bilgisayar ağıdır. Uydu ve telefon hatlarıyla birbirine bağlı bu ağda, kişi ve kuruluşların kullandığı farklı yapıda bilgisayarlar ve bu bilgisayarlarda kullanılan farklı işletim sistemleri bulunabilir” diyor bilişimci arkadaşlar.

Genelde medya gruplarının en çok ulaşılan kanalı “Resmi Web Sitesi” denen ve buna bağlı sosyal medya ağlarına ilişkin sayfalarıdır bildik. Elektronik medya vaziyetlerinde resmi internet sayfalarının yerini, sonraki dönemlerde ‘internet gazeteleri’ aldı. İnternet gazeteciliği yok aslında. Salt gazeteciler var. İşte, bu profesyonellerin de bir kısmı internetteki haber sitelerinde yazıyorlar.

İnternet gazeteleri ile diğer yazılı medya arasında karşılıklı olarak haksız rekâbet var mı? Bal gibi var. Kimisi ‘Son Dakika’ çeker ve buna diğer yazı işleri atlar, kimisinde ise canla başla para, zaman, emek harcanarak iz sürülür ve haber yapılır ama bilgisayar başındaki editör bunu internet sayfasına alarak hırsızlık yapar.

E sabah haberlerinde yer alan gazete sunularına ne demeli? Bu süreçten de medya patronları tiraj kaygısıyla bir’hayli dertli. Hâl böyle olunca da “haber” denen atraksiyon; gazete, TV ve internet arasında ha bire dövülüyor. E bu işin içine bir de sosyal medyada yer alan yurttaş gazeteciler girince veryansın modunda bir haber kirliliği yaşanıyor mâlum.

Neyse, iletişim bilimcilerine göre 2030’da Amerika’da, 2035 yılında ise Türkiye’deki yazılı medya artık tamamen akıllı telefon ve tabletlere kayacakmış. E şimdiden bu işler başladı bile. Daha önce de yazdık; Örneğin 1933 yılında yayım hayatına başlayan ve 31 Aralık 2012 tarihine kadar her hafta ‘1 milyon üzerinde’ basan haftalık dergi Newsweek artık kâğıt üzerinde yok. 1974’te bizi de ‘Cyprus: Round Two’ şeklinde kapak yapan derginin yayın hayatı bitti ya, uzmanlara göre artık gazete kâğıdı kokusu yok olacakmış.

N’apmak lâzım? Tabiî ki de internet üzerinden yayım yapan bir haber sitesi kurmak lâzım. Buradaki teşkilat nasıl olmalı? Öncelikle haber merkezine bağlı bir ‘köşe yazarı ve muhabir ekibi’ örgütlemek lâzım. Arkasından da ‘teknoloji ekibi, mobil ekip, grafik ekibi, fotoğraf editör ekibi, video editör ekibi, pazarlama ekibi ve bunlara bağlı olarak abone olunan ajanslara bağlı haber atlatan kurumları fonlama ve finans ekibi’ yer almalı. Bunlarla birlikte internet gazeteciliğindeki profesyonellere göre sosyal medya denen Facebook, Instagram ve Twitter’e üye yurttaş üzerinden haber alma oranı ise artık yüzde 90’lara ulaşmış. E hâl böyle olunca da ‘sosyal medya tarama ekibi’ de kurduk mu tamamdır bizim internet gazetesi. Reklam pastası mı? E o pastanın da artık yüzde 100’ü artık internet üzerinden de yürütülüyor. Buna en son örnek yeni oluşumdaki millî gazeteci Ali Baturay dostum şahit ki her gün boy boy ziyaretçiler akını vesselâm.

Sonuç mu? Gazete, dergi ve kitaplardaki kâğıt kokusu tarihe karışmak üzere. Bu yüzden eski kaynaklarınızı sakın çöpe atmayın. Yakında nostaljik olarak çevir çevir oku durumları hâsıl olacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu