GenelGüney KıbrısKıbrısManşet

Altın Pasaport ‘teneke’ oluyor!

AB, Rumlardan ‘yatırım karşılığı vatandaşlık’ programının tamamen iptal edilmesini istedi

‘Kıbrıs Yatırım Programı’ kapsamındaki 6,779 pasaportun 3,609’u yasa dışı olarak verilmiş

PASAPORTLARIN %53,2’Sİ YASADIŞI… Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, “Kıbrıs Yatırım Programı” (KEP) kapsamında gayrimenkul veya iş yatırımı karşılığında yabancılara verilen ve “Altın Pasaport” olarak da bilinen vatandaşlıkların altından kalkamıyor. Verilen pasaportların yasa dışılığını soruşturan Araştırma Komitesi; 2007-2020 yılları arasında, ilgili bakanlar kurullarının onayıyla KEP kapsamında yabancılara sağlanan 6 bin 779 pasaportun 3 bin 609’unun yasa dışı olarak verildiğini ortaya çıkardı. Bu konuda hazırlanan raporun Rum Başsavcılığı’na teslim edildiği bildirildi.

ANASTASIADIS ÖNÜNE GELENE… Araştırma Komitesi Başkanı Mironas Nikolatas raporu Başsavcılığa sunduktan sonra yaptığı açıklamada, ellerinde bulunan verilerden siyasi kişilerin, kurumların ve yetkililerin muhtemel siyasi sorumluluklarının bulunduğuna işaret etti. Nikolatas, 2007-2020 yılları arasında, ilgili bakanlar kurullarının “toplu yasadışılığının” bulunduğunu, Tasos Papadopulos başkanlığı döneminde 5, Hristofyas başkanlığı döneminde 228, Anastasiadis başkanlığı döneminde ise 6 bin 546 vatandaşlığın verildiğini kaydetti.

‘PROGRAMI İPTAL EDİN’ ÇAĞRISI… Güney Kıbrıs bu gelişmeyi tartışırken, Avrupa Birliği’nden de Rum Yönetimi için kötü haber geldi. AB Komisyonu Sözcüsü Christian Wigant, Güney’in “yatırım karşılığı vatandaşlık verilmesi” programının tamamen sonlandırılmasını istedi. Rum basınına göre Wigant, program çerçevesinde halen yapılmış başvuruların Rum yetkili makamlarınca incelenmesine devam edildiğini ve bunun AB hukukuna aykırı olduğunu belirtti.

AB’DEN BİR DE MAHKEME UYARISI… Güney Kıbrıs’ın, Avrupa Komisyonu’nun, yatırım karşılığı vatandaşlık verilmesi programı konusundaki endişelerini giderecek önlemleri almak için iki aylık süresi bulunduğu kaydedildi. Gazeteler, AB Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’ı, AB hukukunu çiğnediği gerekçesiyle mahkemeye verebileceği uyarısında bulunduğunu hatırlattı. Komisyonun, Güney Kıbrıs ve Malta aleyhindeki ihlal prosedürlerinde daha fazla önlemler almaya karar verdiği daha önce açıklanmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu