EkonomiGenelManşetTürkiye

‘Altın’ ve ‘gümüş’ vize önerisi geldi

Türkiye’den konut alan yabancılara vatandaşlık yerine özel vize verilmesi isteniyor

Türkiye’den konut alan yabancılara vatandaşlık yerine özel vize verilmesi isteniyor

VATANDAŞLIK YERİNE İKAMET VİZESİ

Türkiye’den konut alan yabancılara vatandaşlık yerine “altın” ve “gümüş” olarak sınıflandırılan özel vize verilmesi için öneri yapıldı. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkan Yardımcısı Bayram Tekçe, konut yatırımında vatandaşlık yerine ikamet vizesi verilmesi gümüş ve altın vize ikamet programlarını önerdiklerini belirterek, “Alternatif bir ikamet programı olmadığı için çözümü vatandaşlık almakta gören yatırımcı kitlelerine de ulaşıp, vatandaşlık talebini azaltmayı öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

400 MİLYAR DOLARLIK PASTA

2021 yılında vatandaşlık veya oturum almak isteyenlerin kendi ülkeleri dışında satın aldığı gayrimenkul tutarının 400 milyar doları aştığı bildirildi. Özellikle gelişmiş ülkelerin bu pastadaki paylarını artırmak için agresif politikalarını sürdürdüğünü kaydeden Tekçe, şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünya pazarında asıl talep vatandaşlıktan ziyade, ikamet vizesi almak üzerine yoğunlaşıyor. Önerimiz asıl amacı vatandaşlık almak olmayan ancak sağlık, eğitim, emeklilik veya uzaktan çalışmak için dijital göçmen olarak Türkiye’ye gelip, yerleşik yaşama geçmek isteyenlere çözüm sunan bir ikamet programını içeriyor.”

2025 HEDEFİ 25 MİLYAR DOLAR

Bayram Tekçe, bu sene Türkiye’nin yabancılara yaklaşık 75 bin konut satarak 10 milyar dolar doğrudan yatırım kazanacağını kaydederek, 2025 yılına 20 milyar dolar gelir ve dünyada ilk 5’e girme vizyonuyla hazırlandıklarını bildirdi. “Bu yolda atmamız gereken en kritik adım salgınla tetiklenen yatırımcı göçü hareketini iyi analiz ederek bu alandaki politikaları doğru kurgulamak.” ifadesini kullanan Tekçe, İspanya’dan ABD’ye Türkiye’nin dünyadaki en önemli rakiplerinin “yatırım yoluyla vatandaşlık” ve “yatırım yoluyla ikamet” politikalarını incelediklerini anlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu