DünyaEkonomiGenelManşet

Altın vizeden tek tek vazgeçiyorlar

Altın vize ve altın pasaportlar daha yüksek gelirli insanlar arasında oldukça popüler

Altın vize ve altın pasaportlar daha yüksek gelirli insanlar arasında oldukça popüler

Zengin yabancılara yatırım karşılığında başka bir ülkede yaşama ve çalışma hakkı sunan uygulama eleştiriliyor

İspanya, AB vatandaşı olmayanlara oturum izni veren “altın vize” uygulamasını kaldıran ülkelere katılıyor

ZENGİN YABANCILAR ALIYOR

Ülkeler tek tek, zengin yabancılara büyük bir yatırım karşılığında başka bir ülkede yaşama ve çalışma hakkı sunan “Altın vize” programından vaz geçiyor. Son olarak İspanya altın vize uygulamasını kaldıracağını duyurmuştu. Birçok yatırımcı, programı yeni bir yerde yeni bir hayata başlamak veya kendi ülkelerindeki siyasi, sosyal veya ekonomik risklerden kaçmak için bir fırsat olarak görüyor. Ancak yolsuzlukla mücadele kampanyacıları ve siyasetçiler, sistemin kötüye kullanılabileceğini ve konut fiyatlarının çok sayıda ülkede yerel halk için erişilemez hale geldiği konusunda uyarıyor.

 “ALTIN PASAPORT” DA VAR

“Altın vize” programı, zengin yabancılara büyük bir yatırım karşılığında başka bir ülkede yaşama ve çalışma hakkı sunuyor. Vizeyi almak için gereken miktar, Panama’da bir konuta 100 bin dolarlık yatırımdan, Lüksemburg’da yerleşik bir finans kuruluşuna 21,4 milyon dolarlık depozito yatırımına kadar uzanıyor. Bunun yanı sıra bir de “altın pasaport” uygulaması var. Bu da varlıklı kişilere, başvurdukları ülkede çalışma ve oy kullanma da dahil olmak üzere vatandaşların sahip olduğu tüm hak ve özgürlüklere erişim sağlıyor. Uygulamadan vazgeçen veya kısıtlayan ülkelerin çoğunluğunu AB ülkeleri oluşturuyor.

TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA

İngiltere’deki London School of Economics’te Siyaset Sosyolojisi Doçenti ve “Altın Pasaport: Milyonerler için Küresel Hareketlilik” kitabının yazarı Dr. Kristin Surak, altın vize veren yaklaşık 60 ülke olduğunu söylüyor: Yaklaşık 20 ülkenin yatırım yoluyla vatandaşlık sağladığını ve bu ülkelerin yarısının yılda 100’den fazla başvuru aldığını belirten Surak’a göre, “Türkiye, yıllık küresel vatandaşlık satışlarının yaklaşık yarısını sağlayan ülke olarak ilk sırada.” Malezya ve BAE popüler destinasyonlar olurken, Saint Kitts, Dominika, Vanuatu, Grenada, Antigua ve Malta da altın pasaport veren başlıca ülkeler arasında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu