EkonomiManşet

Altında rüzgar terse döndü!

24 ayar külçe altının gram fiyatı Kasım 2020’de 540 lirayı görerek rekor kırmış, daha sonra sert düşüşlerle yatırımcısını üzmüştü.

Bir ara 400 liranın da altına inen altın tekrar yükselişe geçti ve dün 6 ayın zirvesi olan 488 lirayı gördü. Peki yükseliş devam edecek mi? İşte altın fiyatları ile ilgili yapılan son değerlendirme…

Geçen yıl ekonomilerdeki durgunluk, düşük faiz ve dolar, Euro gibi yatırım araçlarının değer kaybetmesi nedeniyle yatırımcı, güvenli liman olan altına yönelmiş ve altın rekor üstüne rekor kırmıştı.

Ons (31.1 gram) altın tarihinde ilk kez 2 bin doları aşmış, gram 540 lirayla zirveye çıkmıştı. Daha sonra aşının bulunması, ABD başkanlık seçiminin tamamlanması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş gibi nedenler altının 2021’e düşüşle başlamasına neden olmuştu. Ancak altın fiyatları son dönemde tekrar yükselişe geçti.

EN ÇOK KAZANDIRAN OLDU

Geçen yıl kasım ayı başında 540 lirayı gördükten sonra sert düşen ve 17 Şubat’ta 397 lirayı gören gram altın dün 488 liraya, ons altın ise 1.843 dolara yükseldi.

Altının uyuma döneminden tekrar uyanışa geçtiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “ABD 10 yıllık tahvil faizleri çok hızlı yükselmişti ve bu altını baskılamıştı.
Hatta ons 8 ay önceki fiyatına inmişti. Şimdiyse ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmayacağına dair mesajları ve ABD tahvil faizlerindeki gerileme altının yükselmesini sağladı” dedi.

PARASINI KORUMAK İÇİN

Dün ABD’den gelen istihdam verilerinin beklenenin altında kalması da doları düşürürken, altındaki yükselişi hızlandırdı. Ayrıca pandemi nedeniyle ABD başta olmak üzere birçok ülkenin piyasaya milyarlarca dolar likidite sağlamasının yatırımcıları altına yönlendirdiğini söyleyen Yıldırımtürk, şöyle konuştu:

“Çünkü yatırımcıda küresel çapta bir enflasyon beklentisi oluştu. Bu durum yerli yatırımcı için de geçerli. Yani insanlar kısa vadede enflasyonda bir düşüş beklemediği için parasının değerini korumak amacıyla altın almaya devam ediyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu