KıbrısManşetSürmanşet

Altunç: Ateşi her yükselen covid-19 vakası değil, Tifüs de olabilirsiniz!

Her yüksek ateşi olanın panik halinde hastaneye gittiği ve PCR testi yaptırdığı ifade edilirken, test sonuçlarının çoğunda yüzlerce kişiye 'Tifüs' tanısı konduğu kaydedildi.

GIYNIK ÖZEL- ZEYNEP UYAR

Sıcak havaların etkisini ciddi şekilde sürdürmesine rağmen çok sayıda çocuk ve erişkinin, gribal enfeksiyon ve ‘yüksek ateş’ şikayetiyle hastanelere başvurduğu öğrenildi.

Koronavirüsün (Kovid-19) en büyük belirtilerinden biri yüksek ateş fakat, ateşi yükselen herkes ‘Acaba koronavirüse mi yakalandım?’ endişesi yaşıyor.

Her yüksek ateşi olanın panik halinde hastaneye gittiği ve PCR testi yaptırdığı ifade edilirken, test sonuçlarının çoğunda yüzlerce kişiye ‘Tifüs’ tanısı konduğu ortaya çıktı.

GIYNIK’a konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Umut Altunç,  Tifüs’ün Kovid-19’dan nasıl ayırt edilebileceği konusuna açıklık getirerek, tifüs hakkında merak edilenleri ve yanlış bilinenleri GIYNIK’a anlattı.

“TİFÜS HASTALIĞI BELİRTİLERİ KOVİD-19 İLE ÇOK BENZER”

“Tifüs, tropikal iklimin hüküm sürdüğü ülkelerde görülen Rickettsia adında bir virüs benzeri bakteri ile bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık zaman zaman ülkemizde de görülmektedir. Hastalığın hafif formları ateş, halsizlik, baş ve eklem ağrıları ile kendiliğinden birkaç günde düzelir. Ağır vakalarda düşmeyen ateş, beslenme sorunları ortaya çıkar, çoğu zaman hastane yatışı gerekir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ciltte yaygın döküntüler görülebilir.

Hastalık belirtileri genellikle aşağıda sıralandığı gibidir:

Titremekle yükselen ateş, baş ağrıları, halsizlik, yaygın eklem ve kas ağrıları, şişmiş lenf bezeleri, döküntü, ilerlemiş vakalarda sinir sistemi bulguları”

TİFÜS PİRE, BİT, UYUZ VE KENELER TARAFINDAN TAŞINARAK, İNSANA BULAŞIR

“Tifüs hastalığı genellikle fare, sıçan ve kedilerin üzerindeki pire, bit, uyuz ve keneler tarafından taşınır. Bunların insanları ısırması veya cilt teması sonrasında hastalık bulaşır. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması temas sonrası 10-14 günü bulabilir. Bazı sinek türlerinin hastalığı taşıdıkları ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Tifüs insandan insana temas ile, solunum veya ağız yoluyla bulaşmaz.”

TİFO İLE TİFÜS AYNI HASTALIK MI?

“İsim benzerliği nedeniyle çoğu zaman karıştırılmakla birlikte bunlar birbirinden çok farklı iki hastalıktır. Tifo hastalığında:

-Hastalık etkeni Salmonella denilen bir bakteridir.

-Mikrop ağız yoluyla alınan kirli su ve yiyecek-içecekler ile bulaşır.

-Ön planda ani başlayan kusma ve ishal görülür.

-Döküntü, eklem ağrıları genellikle görülmez

-Uygun antibiyotik tedavisi ile hızlı iyileşme olur.”

TİFÜS TANISI ANTİKOR VE PCR TESTLERİ İLE KONULUR

“Tifüs tanısı Antikor ve PCR testleri ile konulur. Ülkemizde bu testler mevcut olmadığından, alternatif olarak Weil-Felix denen test yöntemi kullanılmaktadır. Bu test yöntemi dolaylı bir tanı testi olup çoğu zaman yetersiz veya hatalı sonuçlar verebilmektedir.

1/80, 1/160, 1/320 ve 1/640 titrelerde (yoğunlukta) pozitiflik görülebilir.

1/80 pozitiflik anlamsız, 1/160 değerlerinde görülen pozitiflik ise şüpheli sonuç olarak değerlendirildiğinden bu değerler ile hastalık tanısı konulamaz.

Bu değerlerdeki pozitiflikler başka hastalıkların varlığını düşündürür. Pek çok virüs hastalığı bu testlerde pozitifliğe neden olabilir.

1/320 ve 1/640 düzeyindeki sonuçlar ise Tifüs teşhisi açısından daha anlamlıdır.”

TİFÜS KLORAMFENİKOL VE TETRASİKLİN GRUBU ANTİBİYOTİKLERLE TEDAVİ EDİLİR

“Tifüs Hastalığı Kloramfenikol ve Tetrasiklin grubu antibiyotikler ile tedavi edilir.

Diğer antibiyotik tedavileri faydasızdır!”

“ÇOCUKLARDAKİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ FARKLIDIR”

“Hastalık tedavisinde kullanılan antibiyotikler çocuklarda kemik-kıkırdak sistemine zarar verdiği için bu yaş grubunda ikinci tercih olan (Makrolid) antibiyotikler kullanılır. Beslenme güçlüğü ve düşmeyen ateş durumlarında genellikle Hastane yatışı ve serum tedavisi de uygulanır.”

ÜLKEMİZDE CİDDİ BİR TİFÜS SALGINI VAR MI?

“Yukarıda bahsedildiği gibi yapılan testler ideal yöntemler olmadığından ve test sonuçları yanlış değerlendirildiğinden dolayı Tifüs tanısı alan hastaların çoğu aslında farklı hastalıklar geçirmektedir.

Bildirimi zorunlu bir hastalık olan Tifüs bu dönemlerde ülkemizde görülse de yaygın bir salgın söz konusu değildir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu