EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Amcaoğlu: Çaresizlik bahanesi üretmedik

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Biz 18 aydır, çaresizliği vatandaşlarımıza bir bahane olarak sunup yapmamız gereken ödevlerimizi ötelemedik. Bu konuda hassas davrandık ve kendi içimizde yapılması gerekenlerin Aralık ayına kadar olan planlamasını yapıp covid-19’un etkilerini de düşünerek Maliye Bakanlığı’nı bugünlere taşıdık ve bundan sonra da taşınmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

GIYNIK ÖZEL – AHMET VAMIK

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, son dönemlerde Maliye Bakanlığı’yla ilgili ortaya atılan spekülatif iddialara yanıt verdi. “18 aylık görev süremizde her ay sonu maliyenin gelir ve gider tablolarını şeffaf bir şekilde açıklıyoruz” diyen Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Müjde verir gibi ‘bu ay maaşları ödüyoruz’ şeklinde bir açıklama yapmak zorunda kaldık çünkü Hazine ve Muhasebe Dairesi’nde Covid-19 nedeniyle yaşanan durumdan dolayı maaş ve diğer ödemeleri yapamayacağımız öne sürüldü. Hatta ita amirinin eksikliğinden dolayı imza yetkisi bulunan personel olmadığı gibi konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan iddialar ortaya atıldı” dedi.

“TÜM PLANLAMAMIZI YAPTIK”

Amcaoğlu, “Biz 18 aydır, çaresizliği vatandaşlarımıza bir bahane olarak sunup yapmamız gereken ödevlerimizi ötelemedik. Bu konuda hassas davrandık ve kendi içimizde yapılması gerekenlerin Aralık ayına kadar olan planlamasını yapıp covid-19’un etkilerini de düşünerek Maliye Bakanlığı’nı bugünlere taşıdık ve bundan sonra da taşınmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“BORÇLARIN ÖDEMESİNİ DE GERÇEKLEŞTİRDİK”

“Bugüne kadar toplamda 199 milyon TL’lik bir borçlanma gerçekleştirdik ve Ocak ayına kadar bu borçları ödemeyle ilgili hazırlıklarımızı yerine getirdik. Bu süreçte 199 milyon TL borçlanıp bunun 40 milyon TL’sini de öderken toplamda 280 milyon TL iç borç ödedik” diyen Amcaoğlu, “Bunun 240 milyon TL’si yıllardır dillere pelesenk olan Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na olan iç borçlanmadan kaynaklı birikmiş borcun ödemesiydi. 40 milyon TL’si ise 199 milyon TL’lik borçlanmanın 40 milyon TL’lik ödemesiydi” diyerek, “Bir yandan pandemiyle boğuşup diğer yandan kendi görev ve ödevlerimizi Maliye Bakanlığı olarak eksiksiz yerine getirirken bu borç ödemelerini de gerçekleştirdik” dedi.

“KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN”

“Bunları bahane olarak sunup burs ödemesi, ilaç ödemesi, ihale bedellerinin ödenmesi gibi sorumlulukların ötelenmesi şeklinde durum bugüne kadar söz konusu olmadı” diyen Amcaoğlu, “Üreticilere de tüm ödemeleri günü gününe yapılmaya devam ediyor. Doğrudan gelir desteğinin 150 milyon TL’si ödenmiştir. Bahanelerle değil, plan ve programlarla Maliye’nin görevleri yerine getirilecektir. İster buna iç borçlanma dersiniz isterseniz Maliye’nin gelirlerinin artırılması dersiniz” diyerek, “Biz bahanelerin arkasına sığınmadan görev ve ödevlerimizi harfiyen yerine getirmeye devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” mesajını verdi.

“BAHANELERE SIĞINMADIK, SIĞINMAYACAĞIZ”

“Aylık 700 milyon TL’lik gelirimiz olurken, 700 milyon TL’ye yakın da ödeme yapıyoruz. Covid-19 nedeniyle yaşanan ekonomik daralmanın yansımalarını tabi ki görüyoruz ama Türkiye ile yapılan ikili protokollerle bunları aşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuşan Amcaoğlu, “Ülke maliyesinin ülkenin motoru olduğunu bilerek, görevimizi yerine getirmekteki herhangi bir noksanlığı topluma bahane olarak sunmadan her zaman toplumun hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Bizlere güvenmeye devam edin” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu