KıbrısManşet

Amcaoğlu: Dövizdeki dalgalanmanın biran önce durmasını bekliyoruz

Koronavirüs nedeniyle kepenk kapatan ve dar boğazda olan esnafa hükümetin Aralık ayına kadar sürecek bir destek paketi hazırladığını ifade eden Amcaoğlu, dalgalanan döviz konusunda da çalışmaların hala sürdüğünü belirtti

Meyil Avcan

BRT 45+ programına konuk olan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Bakanlar Kurulu’nda dövize ilişkin alınan kararlardan bahsetti.

Koronavirüs nedeniyle kepenk kapatan ve dar boğazda olan esnafa hükümetin Aralık ayına kadar sürecek bir destek paketi hazırladığını ifade eden Amcaoğlu, dalgalanan döviz konusunda da çalışmaların hala sürdüğünü belirtti.

Amcaoğlu, katıldığı programda şunları dile getirdi:

“Turizme, Yükseköğrenime, tarıma, sanayiye, lokantalara ve yurtlara verilmesi düşünülen Aralık sonuna kadar olan sürede 10 kuruşluk elektrik ödeneği 25 kuruşa yükseldi.

25 milyonluk bir rakamı bütçemizde ayırmış ve elektrik kurumunun çalışmalarıyla ilgili tartışmaları bitirdik. 6 aylık dönemde toplu taşıma ve turizm ve taksicileri acenteleri ve kayıtlı olup serbest çalışan rehberleri de kapsayan bir destek paketi üzerinde konuşuldu. 

Euro 7.5’den 8.5’e Sterlin 8 iken 9.6 civarı seyrediyor. merkez bankasının da açıklaması sonrası bize daha önemli bir görev bekliyor. Özellikle kira noktasında adımlar atılacak. Mevcut döviz ile yapılan kiralarda bunları TL’ye çevirmek adına şu an çalışmalar yapılmaktadır. Bütün dengeler alt üst olacak.

Toplantı hala devam ediyor ve bürokratlar bununla ilgili çalışmalar yapıyor. Bugün yapılan çalışmalarda bu süreçten gelinen noktada kredi sahiplerinin de ne yapacağıyla ilgili tartışma yapılıyor. Kredi Garanti Fonu’ndan destekleyeceğimiz bir krediyle şahıs işletmelerinin yükünü hafifleteceğiz. 

 Artık anormalleşmiş normal durumları bırakıp, bu ülkenin ihtiyacı olanları gündeme almalıyız. İlla ki bir şeyleri fedakarlık yaparak belli bir süreci yaşamak adına ihtiyaçlarını dile getiremezseniz birilerinin ek mesailerini, hayat pahalılığını veya reel sektördeki eksiklikleri tartışır, dururuz. 

Biz hiç kimsenin yaşamadığı bu ülkenin yaşamadığı bir süreçten geçiyoruz. O sürecin tamamlandığı söylenemez ama bu süreçte kimse aç veya sağlıksız, ilaçsız kalmadı. Yaklaşık 6 aylık bir süreç yaşadık. Ben elimle kendim şahsen sütü olmayan çocuklara süt götürmüş biriyim. Bu pandemi döneminde herkes elindekini büyük bir şehvetle paylaştı.

Bu ülkenin gerçekleri size döviz ile TL arasındaki farklardan dolayı büyük sorunlar yaşayacağınızı söylüyorsa bunun hazırlıklarını yapmak zorundasınız.

Devlet Planlama Örgütü ve İstatistik Kurumu’nun hesaplamaları da tutmadı çünkü beklentinin çok üstünde bir kur farkı oluştu.

Dövizdeki dalgalanmanın biran önce durmasını bekliyoruz. 2021 bütçesini hazırlarken gerçek rakamlar üzerinden bir bütçe hazırlayabilmemiz için bu şart.

Hem ekonomi daralırken hem de sizin piyasaya enjekte etmeniz parayı kısıp yatırımları ötelerseniz çok daha kötü yansımalar olacaktır.

Pandemi ortamından çıkmış olmamıza rağmen bugün Girne’de 350 kişilik çağın gereklerine uygun bir ilkokula kavuşturduk. İskele’deki kolejin temelleri Pazartesi günü atılacak. Dikmen’deki okul projesi için çalışmalar başladı. Bütçemizden yer alan 220 milyon TL’lik altayapı projelerine ayrılan blokeyi kullanmaktan geri durmayacağız ve projelerimizi hayata geçireceğiz. Altyapı yatırımlarından geri duramayız.

Reel sektörde ortaya çıkması muhtemel sıkıntıları ortadan kaldırmak zorundayız. 800 civarında işsizlikle ilgili talep olduğunu ve ayrıca 12 bin kişiye yakın yatay geçiş olduğunu öğrendik. Ülkeye yeni niteliksiz işçi gelmesini engelleyerek, yerli istihdama da destek sağlayarak işsizlik rakamlarının yükselmesini engellemeyi öngörüyoruz.

Küçük işletmelere toplamda 32 bin TL’lik destek sağlayacağız.

Başkalarının hatalarının üzerine basarak ya da başkalarını eleştirerek değil, doğru adımları atarak yükselmek istiyoruz.

Bir yere kadar saygı duyuyorum ama sırf muhalefet etmek adına hükümeti küçümseyerek ya da dalga geçerek kimse bir yere varamaz. Birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu