KıbrısManşetSiyaset

Amcaoğlu: Öğrencilerin ve sağlık sevki olanların karantina ücreti ödenecek

Gelinen noktada hükümet olmamasından kaynaklı ek bütçe yaratma sıkıntısı olduğunu kaydeden Bakan Amcaoğlu, öğrencilerin ve sağlık sevkiyle yurtdışına gidenlerin ülkeye dönüşlerinde karantina ücretlerinin karşılanabilmesi için 10 milyon TL'lik bir kaynağa daha ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu kaynağı da yaratacaklarını ve öğrencilerle sağlık sevkiyle yurtdışına gidenlerden karantina ücreti talep edilmeyeceğini açıkladı

GIYNIK ÖZEL

Tatil döneminde ülkeye dönecek olan öğrencilerin karantina ücretleri Cumhuriyet Meclisi’nde de tartışma konusu oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, pandemi için ayrılan 150 milyon TL’lik bütçenin tamamının kullanıldığını ve 100 milyon TL gibi önemli bir kısmının da karantina için harcandığını vurguladı.

Gelinen noktada hükümet olmamasından kaynaklı ek bütçe yaratma sıkıntısı olduğunu kaydeden Bakan Amcaoğlu, öğrencilerin ve sağlık sevkiyle yurtdışına gidenlerin ülkeye dönüşlerinde karantina ücretlerinin karşılanabilmesi için 10 milyon TL’lik bir kaynağa daha ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu kaynağı da yaratacaklarını ve öğrencilerle sağlık sevkiyle yurtdışına gidenlerden karantina ücreti talep edilmeyeceğini açıkladı.

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun açıklamasının tamamı şu şekilde:

“150 MİLYON TL’LİK ÖDENEĞİN TAMAMI KULLANILDI”

“Uzun süredir kürsüye çıkıp bir açıklama yapmadım. Konuşmak da güzel ama bence icraat yapmak çok daha önemli. 9 Mart akşamı covid-19’la bu ülke buluştuğu günden buyana 30 milyon TL’lik bir ödenek kalemi oluşturduk. 2020 yılı bütçesi içerinde 150 milyon TL’lik bir ödenek kalemi yarattık ve tamamı şu an bitmiş durumdadır.

“TURT OERATÖRLÜĞÜ YAPTIK”

100 milyon TL’lik bir kısmını karantina ücretlerine harcadık. Dünyada eşi benzeri olmayan bir karantina sürecinde tur operatörü gibi kimi gün 6 bin kişi, kimi gün 3 bin kişi karantina tesislerine yerleştirdik. Şu anda da 46 karantina tesisinde 2 bin 800 kişi kalmaktadır. Biz kimseyi bu konuda ayrı tutmadık. Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlarla vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin, oturma ve çalışma izinlilerin karantina ve hatta taşıma ücretlerini ödedik. Sadece Maliye Bakanlığı yapmadık tur operatörü gibi bunların taşınma süreçleriyle dahi ilgilendik.

“ÇOCUKLARIMIZIN TÜM MASRAFLARINI KARŞILADIK”

9 Mart’tan bugüne kadar ülkemizdeki toplam vaka sayısı 1176, Güney Kıbrıs’ta ise 12 bin 451. Kuzey’de bu süreçte ölüm sayısı sadece 5, Güney’in söylemek bile istemiyorum. Bunlar, bu sürecin başarılı yönetildiğinin göstergesidir. Her şeyin bir bedeli vardır. Çocuklarımızın Mart, Nisan ve Mayıs aylarında evlerine ulaşabilmesi için Charter seferler düzenledik ve tüm masraflarını Maliye Bakanlığı karşıladı. Tek tek bu çocuklarımızın evine getirilmesini sağladık. Ülkeye gelemeyenler ve burs almayanlar için de kaldıkları yerlerde acizlik yaşamamalı için bin 700 TL maddi kaynak sağladık.

“HÜKÜMETSİZLİĞİN GETİRDİĞİ SIKINTILAR VAR”

Geldiğimiz noktada hükümetsizliğin getirdiği sıkıntılar var. Ek bütçe yaratamadığımız için ortaya çıkan sıkıntılardan dolayı ve elbette ki ödenek kalemlerindeki yetersizlikten dolayı, Sağlık Bakanı ve Ulaştırma Bakanı ile yaptığımız toplantı neticesinde azından geçici bir süre, 2020 yılı bitimine kadar kalan sürede bir takım kararlar almak zorundayız. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ülkemize gelmesi muhtemel 5 bine yakın yabancı uyruklu ve KKTC vatandaşı öğrencinin ülkeye sağlıklı olarak gelebilmesi ve karantina süreçlerini tamamlayabilmeleri için çalışma yapıyoruz. Oraya yaklaşık 10 milyon TL’lik bir ödenek ihtiyacı daha hasıl oldu ve Maliye Bakanlığı bu konuda çalışmalarına devam ediyor.

“GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ”

Sağlık Üst Kurulu’nun kararlarına göre biz süreci yönetiyoruz. Biz hem karantina süreçlerini yaşayacak olan hem KKTC vatandaşı hem de yabancı uyruklu öğrenciler için, ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın tedavi maksadıyla sevk ettiği vatandaşlar için gerekli çalışmaları yapıp bugün ya da yarın bu konuda ödeneği hazırlayabilirsek açıklamamızı yapacağız. Eğer bu konuda hassasiyetimiz olmasaydı ülkemize gelen öğrencilerimizin karantina ücretlerini karşılamazdık.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu