Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Anastasiadis: KKTC işgal altındaki yasadışı oluşum 

Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta yeni bir devletin kurulmasını kabul etmelerinin beklenmesinin düşünülemeyeceğini belirtti. 

KKTC’nin kapalı Maraş’taki bir bölgenin askeri statüsünün kaldırılması hareketine karşı, ortak hareket planı belirlemek üzerine Atina’a giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile görüştü.  

Anastasiadis ve Miçotakis yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında, Kıbrıs Müzakerelerine BM kararları ve Genel Sekreter’in yetki sınırları çerçevesinde yeniden başlamaya hazır olduklarını belirtti. 

“TÜRKİYE’YE BAĞIMLI BİR DEVLET KABUL EDİLEMEZ”

Anastasiadis, kapalı Maraş’ta atılan adımlara ve Kıbrıs sorununun müzakere zemininin değiştirilmesini göğüsleme hareketlerine dair görüş alışverişinde bulunduklarını aktarırken, Kıbrıslı Rumlara hiçbir hak tanımayacak, Türkiye’ye bağımlı bir devlet kurulmasını kabul etmeyeceklerini, söz konusu oluşumun AB ve BM tarafından da kabul edilmeyeceğini belirtti. 

Anastasiadis, Kıbrıs Rum ve Yunan tarafları BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs sorununa bağımlılıkların ve işgal askerlerinin ötesinde, sürdürülebilir bir çözümü gündeme getirecek özlü ve yaratıcı bir diyalog hedefiyle yeni konferans çağırmasına olanak tanıyacak şartları en kısa sürede oluşturmak için çabalarını yoğunlaştıracaklarını belirtirken, Borrell’in sert açıklamasının önemli olduğunu, Lefkoşa ve Atina’nın hareketleri ve eşgüdümü Türk eylemlerinin kınanması sonucu doğurduğunu aktarırken, “Kalkanımız ve silahımız uluslararası hukuktur, Sayın Erdoğan bunu dikkate almalıdır” dedi. 

“İKİ AYRI DEVLET ULUSLARASI HUKUKA AYKIRI” 

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye Cumhuriyeti’ne hitaben “ana kara veya ada her karış Helen toprağı ve her Yunan vatandaşı, yazılı olmayan, beyan edilmiş güvenlik ve savunma hakkına sahiptir. Yunanistan BM anayasasının kendisine tanıdığı kendini savunma hakkından feragat etmemiştir, etmeyecektir” ifadeleri kullandı. 

Miçotakis, Türkiye’nin eylemlerinin Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini, Kıbrıs müzakerelerinin başlamasına engel olduklarını belirtirken, KKTC’nin işgal altındaki yasadışı bir oluşum olduğunu, eşit ve egemen statüsü ile iki devlet çözüm talebinin kabul edilemeyeceğini, Uluslarası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. 

Türkiye’nin “adaların korunmasını” ihlalci doktrin ve çok ağır revizyonist ve agresif mantığıyla şikâyet ettiğini kaydeden Miçotakis, Rum yönetiminin kapalı Maraş’taki KKTC faaliyetlerini tersine çevirme ve Kıbrıs müzakerelerine yeniden başlama çabalarına, Yunanistan olarak tam destek verdiklerini aktardı.  

Diğer Haberler

Başa dön tuşu