Güney KıbrısKıbrısManşetPolisiye – AdliToplumTürkiye

Anastasiadis: Türkiye’nin tutumu değişmeden müzakereler devam edemez

Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin devam edebilmesi için Türkiye'nin tutumunu değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Çeviri – Meyil Avcan

Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin devam edebilmesi için Türkiye’nin tutumunu değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Düzenlenen bir mitingde konuşan Anastasiadis, siyasi eşitliğin siyasi eşitsizlik yaratmak için kullanılamayacağını vurguladı. Türkiye’nin taleplerinin kabul edilmesi halinde Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’nin himayesine gireceğini herkesin bilmesi gerektiği ifadelerini kullanan TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cevaben, böyle bir şeyin asla kabul edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Anastasiadis, Crans Montana’daki görüşmelerin başarısız olmasının nedeninin, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun işgalci tutumu yüzünden kaynaklandığını söyledi.

İki tarafın anlaşamaması durumunda, Kuzey Kıbrıs ile anlaşmanın da mümkün olamayacağını ifade eden Anastasiadis, aksi takdirde  işgalci olarak nitelediği Türkiye Cumhuriyeti ordusunun ülkede kalıcı olacağını ekledi.

Rum Gazetelerinde Türkiye’nin, donanmasının gücüne dayanarak, tek taraflı Münhasır Ekonomik Bölge ilanını ileri götürdüğü iddia edildi

Rum Gazeteleri Türkiye’nin tam da bu nedenle, donanmasının yalnızca bir kısmını kullanarak Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri kontrol etmeye çalıştığını iddia etti.  İtalya menfaatine Doğu Akdeniz’de araştırmalar yapan “Nautical Geo” gemisine karşı  “saldırgan eylemlerin” de, Türkiye’nin gerçek niyetini ortaya koyduğunu öne sürüldü.

Türkiye’nin gerçek niyetinin, Türk şartlarının ve taleplerinin “silah zoruyla” kabul ettirilmesi ve Rum Yönetimi ile komşu ülkeler aleyhinde “şantajcı ikilem yaratmak” olduğunu iddia eden gazeteler, Türklerin gerek daha önceki, gerekse şimdiki eylemlerinin, baskının güçsüz tarafa yapıldığını gösterdiğini ileri sürdü.

Türkiye’nin, Rum Yönetimi’nin önleyici gücü olmadığını göz önünde bulundurarak, müttefiklere de baskı uyguladığını ileri süren gazeteler, Rum Yönetimi’nin siyasi ve diplomatik yönden destek aldığına; ancak askeri yönden önemli bir eksiklik olduğunu da ifade ettiler.

Rum gazeteleri  Yunanistan ile Fransa arasında yakın zamanda imzalanan anlaşmanın, Rum Yönetimi lehine olabileceğini ve iki ülkenin, anlaşmanın kapsamını genişleterek Rum Yönetimi’ni de anlaşmaya dahil edebileceğini de kaydediyorlar.

MENENDEZ AB VE ABD’DEN RUM YÖNETİMİ’NE DESTEK OLMASINI İSTİYOR

Rum Gazetelerinde  ABD’li Senatör Robert Menendez’in, Türkiye’nin Rum Yönetimi’nin sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki “ihlallerinden” söz edilirken, ABD’nin Rum Yönetimi’nin tarafında durması gerektiğini söylediği de iddia ediliyor.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Rum Gazeteleri, Menendez’in AB’nin de üyelerinden biri olan bu devletin hayati çıkarlarına tam destek vermesi gerektiği yönündeki mesajlarına da yer verdiler.

Gazeteler, Menendez’in Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile telefonda görüştüğünü ve görüşmede, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki “yasadışı eylemlerinin” ele alındığını da kaydediyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu