KıbrısManşetToplum

Angolem köyünün yer altındaki hazinesi

Angolem, ülkede işler durumda olduğu bilinen tek sıra kuyusuna sahip. Tünel ve kuyulardan oluşan sıra kuyusu, yer altı suyunun verimli topraklarda kullanılması için inşa edildi

Angolem, ülkede işler durumda olduğu bilinen tek sıra kuyusuna sahip. Tünel ve kuyulardan oluşan sıra kuyusu, yer altı suyunun verimli topraklarda kullanılması için inşa edildi.

DEVRİM DEMİR

27 KÖYLÜ KURDU
Batının yer altındaki hazinesi, tünel ve kuyulardan oluşan ‘Sıra Kuyu’ Taşpınar (Angolem) köyünde kaderine terk edildi. İngiliz döneminde, 27 köylü tarafından kurulan Angolem Sıra Kuyuları İskaiyesi Cemiyeti’nin mülkü olduğu ifade edilen sıra kuyusu, yer altı suyunun verimli topraklarda kullanılması için inşa edildi. ‘GÜZELYURT’ Gazetesine konuşan köylüler, sıra kuyularının inşasına 1935’te başlanıp 1945’te tamamlandığını kaydetti.

HER YIL AZALIYOR
Geçmişe göre artık suyun 7-8 yılda bir aktığını ve bunun derede su akıp akmadığına bağlı olduğunu kaydeden köylüler, geçmişte dereden her yıl su aktığını dolayısıyla sıra kuyularından da her yıl su geçtiğini kaydetti. Ülkede sıra kuyularının 400 yıllık bir geçmişinin bulunduğunu, ülkenin pek çok bölgesinde sıra kuyular inşa edildiğini, en büyüğünün de Akçay’da olduğunu belirten Taşpınar sakinleri, ülkede çalışan bir iki tane sıra kuyusu kaldığını ifade etti.

KÖY NÜFUSU YÜZLERE DÜŞTÜ
Bir zamanlar sokaklarında çocuk sesleri yankılanan, Taşpınar (Angolem) köyü zamanla azalan nüfusla sessizliğe büründü. Köyde yaşayan yaşlılar eski günlere derin özlem duyarken, komşuluk günlerini arıyor. Yardımlaşma olan yılları da özlemle anan 83 yaşındaki Naile Yeşilada, “Hellim yaparken yardımlaşma vardı. Zamanla azaldık, hala bir araya gelip kahve içer geçmişi anarız” şeklinde konuştu. 4 çocuk 8 torun sahibi Yeşilada, savaşı yaşadıklarını o günlere dönmek istemediklerini ancak köyün eski halini çok özlediğini dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu