EğitimKıbrısManşetYaşam

Anhedoni hiçbir şeyden haz alamama hali..

Değerli okurlar bugün sizlere belkide daha önce ismini hiç duymadığınız bir psikolojik hastalıktan bahsetmek istiyorum. Ve eminim ki yazımın sonunda günümüz ülke koşulları nedeni ile bazılarımız kendinde bu hastalığın bir belirtisini fark edecektir.  Anhedoni hastalığı..

Değerli okurlar bugün sizlere belki de daha önce ismini hiç duymadığınız bir psikolojik hastalıktan bahsetmek istiyorum. Ve eminim ki yazımın sonunda günümüz ülke koşulları nedeni ile bazılarımız kendinde bu hastalığın bir belirtisini fark edecektir.  Anhedoni hastalığı..

Peki bu hastalık nedir ?

Anhedoni kelimesinin kökü yunanca olan “keyif almama” anlamına gelen bir terim. Anhedoni, mutsuzluk ve hiçbir şeyden keyif alamama olarak tanımlanan bir psikolojik rahatsızlıktır Depresyon belirtilerinden biri olarak da tanımlanan bu durum, günümüzde birçok kişinin muzdarip olduğu sorunlardan biridir. Bu gibi bir psikolojik sorunla karşı karşıya kalan bireyler daha önce zevkle ve heyecanla yapmış oldukları aktiviteleri artık yapmayı istememekte ya da zevk almadan gerçekleştirmektedir. Bu durum ise spordan müziğe, hobilerden sosyal aktivitelere ve hatta cinselliğe varana kadar görülebilen bir durumdur. Bir insanda anhedoni olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka bu hastalığın belirtilerinin görülmesi gereklidir.

Depresyonun en önemli semptomlarından olan anhedoni belirtilerinin mutsuzluk olarak gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra; Kişinin çeşitli paranoyalara kapılması Gerginlik hali, Yaptığı hiçbir sosyal aktiviteden zevk alamaması, Neşeli duygulara sahip olmaması, yeme alışkanlıklarını değiştirmesi, Cinsel isteksizlik yaşaması ve bu gibi durumlar da anhedoni belirtileri arasında yer almaktadır. Sıkça karşılaşılan problemlerden biri olan anhedoni, yaşam kalitesini ciddi derecede düşüren bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Peki tedavi süreci nasıl olmalıdır?

Vakit kaybetmeden alanında uzman bir psikologdan destek alınmalı.

Psikolog gözetiminde gerçekleşen anhedoni tedavisi, ne yazık ki zor bir tedavidir. Anhedonia tedavisi için genel olarak insan vücudunun serotonin ve endorfin hormonlarını yeniden harekete geçirmek gerekir. Bu da ana terapötik yöntemlerin kullanılması anlamına gelir. Tedavi sürecinde genellikle terapi yöntemleri uygulanırken, anhedoni tedavisi daha geniş kapsamlıdır. Biraz daha açık olursak; sağlıklı beslenme, gece uykusunun kontrol edilmesi, spor, egzersizler, alışveriş, dans, eğlenceli programlar gibi mutlu olmanızı sağlayacak eğlendirici aktiviteler de anhedoniden kurtulma yöntemleri arasında yer alır. Doğru tedavi yöntemi uygulandığı takdirde, bu rahatsızlığın üstesinden gelmeniz mümkündür. Değerli okurlar ne olursa olsun hiçbir zaman  psikolojik destek almaktan korkmayın Damgalanma ve etiketlenme korkusu, mahremiyet kaygısı, psikolojik desteğin faydasına dair şüpheler, yanlış bilgiler ve ekonomik boyut bizi psikoloğa gitmekten alıkoyan en büyük sebepler Maalesef, ülkemizde psikolojik desteğe ilişkin farkındalık açısından istenilen  düzeyde değiliz. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı istatistiklere göre, dünya genelinde her 4 insandan 1’i yaşamlarının çeşitli dönemlerinde psikolojik sorunlar yaşıyor. Daha ilginç bir istatistik ise psikolojik rahatsızlıklara kanser, diyabet, kalp hastalıkları vb. sorunlardan daha çok rastlanılması. Uzmanlar, en önemli iş göremezlik nedeni olarak psikolojik sorunların zamanla fiziksel sorunları geçeceğini düşünüyor. Peki, bu kadar ciddiye alınması gereken bir konuda yeterli duyarlılığı gösteriyor muyuz?

Kesinlikle hayır..

İnsanlar psikolojik rahatsızlıkları için profesyonel yardım almaktan çekince duymaya devam ediyor…Tekrardan altını çizerek  vurgulamak istiyorum..

Ne olursa olsun psikolojik destek almaktan çekinmeyin…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu