GenelKıbrısManşetSEÇİM 2022Siyaset

Anket savaşları

23 Ocak Erken Genel Seçimleri için artık geri sayıma geçildi. Dün ardı ardına yayınlanan 3 farklı anketin sonucuna göre sandıktan koalisyon çıkması bekleniyor

23 Ocak Erken Genel Seçimleri için artık geri sayıma geçildi. Dün ardı ardına yayınlanan 3 farklı anketin sonucuna göre sandıktan koalisyon çıkması bekleniyor

SEÇİME KATILIM YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE GÖRÜNÜYOR… 23 Ocak Erken Genel Seçimleri’ne sayılı günler kala, ardı ardına yayınlanan anketlerde yer alan sonuçlar gündem yarattı. Gezici Araştırma Şirketi, Pollmar Araştırma Şirketi ve Rudex Araştırma Şirketi tarafından gerçekleştirilen kamuoyu yoklamalarının sonucuna göre erken seçim neticesinde yine bir koalisyon hükümetinin kurulması yüksek ihtimal olarak görünüyor. Seçime katılım oranına yönelik bir sonuç yayınlayan tek araştırma şirketi Rudex olurken, ankete katılan seçmenlerin yüzde 67’sinin seçimde oy kullanmayı düşündüğü açıklandı. UBP kurultaylarına yönelik gerçekleştirdiği anketlerle dikkat çeken Pollmar, UBP’nin 11. Olağanüstü Kurultayı ve 22. Olağan Genel Kurultayı’na yönelik açıkladığı anket sonuçlarıyla doğru tahminlerde bulunmuştu.

UBP BİRİNCİ, CTP İKİNCİ SIRADA… 23 Ocak Erken Genel Seçimleri’ne yönelik yayınlanan her 3 ankette de Ulusal Birlik Partisi’nin birinci sırada olduğu dikkat çekerken, UBP’nin oy oranı ise; %38,6, %37,8 ve %36,5 şeklinde her 3 ankette de yakın oranlarda görünüyor. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin de her 3 ankette ikinci sırada yer alırken; CTP’nin oy oranı ise 3 farklı ankete %29,2, %25,2 ve %23,7 şeklinde yansıdı. 3 farklı ankete yansıyan bir diğer şaşırtıcı sonuç ise; Pollmar anketinde %12,9 oy oranıyla üçüncü sırada gösterilen Halkın Partisi’nin Rudex anketinde DP’nin gerisinde 4’ncü sırada ve Gezici anketinde ise hem DP hem de TDP’nin ardından %6’lık bir oy oranıyla 5’nci sırada yansıtılması oldu.

“FAİZ SUCUOĞLU CİDDİ BİR FARK YARATTI”… 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan sonra kurultayda en yüksek oy alarak UBP Genel başkanı olan Başbakan Faiz Sucuoğlu ile birlikte UBP’de bir hareketlenme başladığına dikkat çekilirken, “Partide disiplin sağlanmış, birlikte hareket etme birlik olma başlamıştır. Sn. Faiz Sucuoğlu’nun ‘tek başına iktidara gidiyoruz yönündeki söylemleri, istikrar isteyen halk arasında ilgi çekmektedir” tespiti ön plana çıktı.

“CTP SAHADA AKTİF”… CTP’yle ilgili olarak, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Akıncı’ya oy veren ciddi bir CTP seçmeni genel seçimde Tufan Erhürman’ın başkanlığındaki CTP’ye oy vermeyi tercih etmiş olarak görünüyor. CTP kendi üyesini ve sempatizanlarını konsolide etmiş durumda. Kampanya sürecinde ise CTP sahada aktif olarak görülen bir parti konumuna ulaşmış durumda başarılı bir seçim kampanyası yürütmekteler” değerlendirmesi yapıldı.

CTP VE DP YÜKSELİŞTE… 7 Ocak 2018 Erken Genel Seçimleri’nin sonucu ile 23 Ocak Erken Genel Seçimleri’ne yönelik yayınlanan anketlerin sonucu kıyaslandığı zaman; UBP’nin oy oranını koruduğu, CTP’nin ve DP’nin oy oranını yükselttiği, HP, TDP ve YDP’nin oy oranlarının ise düşüşte olduğu göze çarpıyor. Öte yandan Cumhuriyet Meclisi’nde yer alan partiler arasında sadece, en büyük kan kaybını yaşayan ve yaşamaya devam eden YDP’nin baraj altında kalma ihtimali bulunuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu