KıbrısManşetToplum

‘Arafta’ kalan Kıbrıslı Türkler, yıllardır elektrik sorunlarına çözüm bekliyor

Beyarmudu köyünde, Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs sınırındaki ara bölgede adeta ‘arafta’ kalan Kıbrıslı Türkler, yıllardır elektrik sorunlarına çözüm bekliyor

Beyarmudu köyünde, Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs sınırındaki ara bölgede adeta ‘arafta’ kalan Kıbrıslı Türkler, yıllardır elektrik sorunlarına çözüm bekliyor

“40 YILDIR ELEKTRİĞİ BEKLİYORLAR”

“Güney Kıbrıs’tan elektrik almayı düşünmedik ara bölge olduğu için sıkıntılı bir durum ama talepte bulunursak elektrik bağlarlar bunu biliyorum”

“Gelmiş geçmiş tüm hükümetlere başvurduk ne yetkili makamlar ne de yaptığımız başvurulara tek bir dönüş olmadı”

DEVRİM DEMİR

HEM SIKINTI HEM TEHLİKE… Beyarmudu köyünde, ara bölgede yıllardır yaşam süren birçok aile kırk yıldır elektriksiz. Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs sınırındaki ara bölgede ikamet eden Kıbrıslı Türkler, yıllardır elektrik sorunlarının çözülmesini bekliyor. KKTC tarafından sahip çıkılmayan bölge halkı, evlerine gitmek için ihtiyaçları olan yolu bile kendi imkanlarıyla yaptı. 2008-2009 yılında bölgede bir proje gündeme geldi ve aileler 2009 yılında bölgedeki projenin maliyetini Elektrik Kurumu’na ödedi. Bölgede yaşayanlar çalmadıkları kapı bırakmadı ama “Yarın geliyoruz, önümüzdeki hafta elektrik saatleriniz takılacak, elimizde elektrik direği kalmadı, TC Elçiliği yeni bir şeyler ister” sözleri ile kandırıldılar. Yol boyu hiçbir ışıklandırması dahi olmayan bölgede yaşayanlar birçok sıkıntı ve tehlike ile karşı karşıya.

BÖLGEDEKİLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK… Ara bölgede mağdur edilen yirmi sekiz aileden biri olan Demirel ailesinden Kaplan Demirel, GIYNIK Gazetesi’ne içini döktü. Demirel, bölgenin yasa dışı işlerle uğraşanlar tarafından kullanıldığını, kaçak olarak Güney’e ve Kuzey’e geçmek isteyenlerin kullandığı yol haline geldiğine dikkat çekti. Can güvenliklerinin olmadığına değinen Demirel, gece olunca bölgenin karanlığa gömüldüğünü, etrafta dolaşanların ne yaptığını bilmediklerini ve kapılarını dahi açmaya korktuklarını söyledi. Hayvanları olduğu için jeneratör kullanan Demirel ailesi, “Jeneratörün maliyeti çok yüksek, onu bile kullanmakta zorluk çekiyoruz. Özellikle kış aylarında hayvanlarımıza yem vereceğimiz zaman karanlıkta çok zorlanıyoruz. Hayvanlar yavrulayınca bakamıyoruz. Büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Bu çağda elektriksiz yaşam mümkün mü? Yolu kesip BM Barış Gücü ya da İngiliz Üslerinden elektrik mi dilenelim? Güney Kıbrıs’tan elektrik almayı düşünmedik ara bölge olduğu için sıkıntılı bir durum ama talepte bulunursak elektrik bağlarlar bunu biliyorum” dedi.

“KİMSE TALEPLERİMİZE CEVAP VERMEDİ”… Kırk yıldır gelecek olan elektriği bekleyen aileler, “Gelmiş geçmiş tüm hükümetlere başvurduk ne yetkili makamlar ne de yaptığımız başvurulara tek bir dönüş olmadı. Başsavcılığa başvurduk. Bu yapılan dolandırıcılığa giriyor, ödediğimiz bedelin karşılığını hizmet olarak geri istedik ama kimse dilekçelerimize olumlu veya olumsuz dönmedi. Herkes bizi karanlığa mahkûm etti” sözlerini kullanan Demirel yapılan haksızlığa yanıt bekliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu