EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Arıklı, akaryakıt ihalesini TPIC’e vermekte ısrarlı!

Yılan hikâyesine dönen KIB-TEK akaryakıt temin ihalesi yeniden açıldı. İptal edilen ihalede olduğu gibi yine ihaleye 28 dolar keşif bedeliyle çıkılmasına karar verildi. Konuyla ilgili GIYNIK’a görüşlerini aktaran Sideral Denizcilik Direktörü Kaptan Ulus Göker, ihalenin yeniden aynı keşif bedeli üzerinden çıkılmasına tepki gösterdi


Yılan hikâyesine dönen KIB-TEK akaryakıt temin ihalesi yeniden açıldı. İptal edilen ihalede olduğu gibi yine ihaleye 28 dolar keşif bedeliyle çıkılmasına karar verildi. Konuyla ilgili GIYNIK’a görüşlerini aktaran Sideral Denizcilik Direktörü Kaptan Ulus Göker, ihalenin yeniden aynı keşif bedeli üzerinden çıkılmasına tepki gösterdi.

“28 dolara adrese teslim ihale açıldı. İşin tuhaf tarafı üçüncü kez ihaleye gireceğiz, ihale bize kalacak ama yine 28 doları bahane ederek ihaleyi bize vermeyecekler” diyen Göker, gerçekçi bir bedel olmamasına rağmen taban fiyatın 28 dolar olmasını eleştirdi. TPİC’in belgeler üzerinde sahtecilik yaptığını da öne süren Göker, normal şartlarda TPİC’in ihaleden men edilmesi gerektiğini ancak tam tersi bir durumla karşı karşıya olduklarını ve yine ihalenin TPİC’e verilmesi için uğraşıldığını aktardı.

14 Haziran 2021’den 24 Haziran 2021 tarihine ertelenen 220 bin tonluk akaryakıt alımı için ihaleye çıkıldı, ihaleye katılan 4 firmadan 3’ünün teklifi değerlendirmeye alındı. İhalede 27.29 Dolar teklif eden TPİC, ikinci sırada ise 32.48 Dolar teklifiyle Sideral Lines şirketi bulunuyordu.

Eksik evraklar nedeniyle Merkez İhale Komisyonu (MİK) tarafından ihale alım sürecinin iptal edilmesi ve KIB-TEK Yönetim Kurulu tarafından ivedi olarak gerekli 36 bin tonluk doğrudan akaryakıt alımına gidilmesi kararının ardından, evrak eksiği bulunan TPİC’ten doğrudan alım yöntemiyle 34 dolar karşılığında akaryakıt alımı yapıldı.

“EVRAKTA SAHTECİLİK YAPILDI”

KIB-TEK akaryakıt temin ihalesine katılan Sideral Lines şirketi direktörü Kaptan Ulus Göker ise TPİC’in evrakta sahtecilik yaptığını iddia ederek, bu kurumun yeniden ihaleye alınmaması gerektiğini savundu.

Göker, “Arnavutluk üzerinden bir şirketten alım yapacağını belirtti fakat ilgili firmanın sahibi olan kişinin MİK’e gönderdiği yazı ortada. “Biz kesinlikle böyle bir üretim yapamayız. %1 sülfür oranında yakıt üretme imanımız yoktur. KIB-TEK’in hizmetlerini karşılayamayız” şeklinde mühürlü, imzalı yazısı var. TPIC’in dosyada sunduğu evrakta ise bunun tam tersi yönde bir ifade vardı. Bu açıkça evrakta sahteciliktir, KIB-TEK’in TPİC’i yasaklaması gerekir” dedi.

Merkez İhale Komisyonu tarafından TPİC’in akaryakıt ihalesinden çıkarılmadığına dikkat çeken Göker, TPİC’in yeniden ihaleye katılma hakkının doğacağına da işaret ederek, “Aynı hikayeler devam ediyor, kendilerine fırsat yaratıyorlar” diye konuştu.

“ANALİZ BİLE YAPILMADI”

TPİC üzerinden 60 bin ton ihalesiz, doğrudan alım yapıldığını ve alım bedelinin 34 dolardan olduğuna işaret eden Göker, firmasının 32.48 dolar teklif verdiğini de hatırlatarak, “Benden 2 buçuk milyon dolarlık bir banka teminat mektubu istendi, üstelik geminin burada bekleme süresinin 60 bin dolarlık harcını da ben verecektim. TPİC’e böyle bir şey yaptırmadılar, analiz bile yapılmadan gemi geldi, 60 bin ton akaryakıtı boşalttı” ifadelerine yer veren Göker, akaryakıt kalitesine de dikkat çekerek “O akaryakıtların kullanımına başlandı, bacalardan simsiyah dumanlar çıktı. El-SEN analiz için numune istedi o da verilmedi. Hala daha gizliliği devam ediyor. Nisan’da alının yükün analizleri bile paylaşılmadı. Sözleşme yapıldı mı? Yapıldıysa hangi şartlarda hangi fiyattan aldıklarını paylaşmadılar. Hep şaibe içinde ama kimse de hesap sormuyor” şeklinde konuştu.

“ESAS YOLSUZLUĞU KENDİLERİ YAPIYOR”

İhale sürecini yargıya taşıdığını ve 2 Ağustos’ta yeniden davanın görüleceğini de aktaran Göker, “Mahkeme sürekli erteleniyor. 2 Ağustos’ta yine mahkeme var ve muhtemelen yine ileri bir tarihe atılacak. Narkotik ve Kaçakçılık Şubesi’nde de bu konu araştırılıyor, Maliye Bakanlığı denetleme biriminde de. Arıklı, yolsuzluk var diyor ama yolsuzluğu da kendisinin yaptığı gayet açık.”

“KIB-TEK’İN TPİC ELİNDE ÖZELLEŞTİRİLMESİNE FIRSAT VERMEYECEĞİM”

Akaryakıt alım bedelleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Göker, 28 dolardan akaryakıt alımı olamayacağının altını çizdi. Göker, “28 dolar Arıklı’nın kafasında uydurduğu bir rakamdır. Fiyatlar hazırlanırken hesaplanması gerekenlerde vardır. Bir günlük demoraj harcı 15-18 bin dolar arasındadır. 4 günden hesapladığınızda ortalama 60 bin dolar eder. 2 buçuk milyon dolarlık banka teminat mektubunuzun bulunması gerekiyor. Gemi sigortanız yanında taşıdığınız yükün de bir sigorta bedeli vardır. Eğer yükünüzün bedeli 6 milyon dolar ise 9 milyon dolarlık sigorta yatırımı yapmanız gerekiyor” dedi.

“Sülfür miktarlarının göz önüne alındığında 3 buçuk sülfürle 1 buçuk sülfür miktarı arasında yaklaşık 100 dolar üzerinde bir fark vardır” ifadelerine yer veren Göker, “ Kendi ceplerine çalışıyorlar. Başka yaptıkları bir şey yok. Bu yaz günlerinde toplumu karanlıkta bırakacaklar, kalpten ölecek insanlar” diye konuştu.

Yeniden ihaleye katılacağını da aktaran Göker, “KIB-TEK’in TPİC elinde özelleştirilmesine imkân vermemek için Aralık ayında kiraladığım gemimin bedelini ödemeye devam ediyorum.  Yüksek İdare Mahkemesi’nde bunları Arıklı ve Yönetim Kurulu’na mal edeceğim.  Bu rakamların altında ezilecekler. KIB-TEK’i özelleştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar ama bunlara fırsat vermeyeceğim” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu