EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Arıklı ‘gaza’ geldi

KIB-TEK Akaryakıt temin ihale sürecinde büyük bir başarısızlık örneği sergileyerek ülkeyi karanlığa sürükleyen Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın bu kez de gaz konusunu eline yüzüne bulaştırması nedeniyle vatandaş yemeğini pişirecek tüp dahi bulamadı


KIB-TEK Akaryakıt temin ihale sürecinde büyük bir başarısızlık örneği sergileyerek ülkeyi karanlığa sürükleyen Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın bu kez de gaz konusunu eline yüzüne bulaştırması nedeniyle vatandaş yemeğini pişirecek tüp dahi bulamadı

GAZ STOKU TÜKENDİ, KARABORSACILAR TÜREDİ

Gerek Kıbrıs Türk Petrolleri’nin gaz taşıyan tanker gemisinin ülkeye gelişinin gecikmesi, gerekse Alpet Dolum tesislerinde yaşanan teknik arıza nedeniyle ülkede gaz stoku tükendiği öğrenilirken, günlerdir vatandaşlar boş tüplerini dolduramıyor. Market, market gezen vatandaşlar elinde dolu tüp bulunduran bazı satıcıların fahiş fiyatlar talep ettiğini dile getirirken, ülkede tüp gaz stokunun tükenmesi karaborsacıların türemesine de neden oldu. Piyasanın denetlenmediğini ve ülkede herkesin kafasına göre iş yaptığını dile getiren vatandaşlar, ülkenin ekonomik anlamda günden güne daha kötüye gittiğini vurguladı.

SİYASİ KAYGILARLA ÜLKEYİ GAZSIZ BIRAKABİLİR

“Dünya piyasalarında da gaz fiyatının yükselmesine ve ülkeye gelen gazın yüksek fiyattan alınmış olmasına rağmen siyasi kaygılarla hareket eden Bakan Arıklı, tedarikçi firmaların zarar etmesi pahasına tüp gaz fiyatına zam yapmaktan kaçınıyor ve fiyat açıklaması yapmıyor. 10 kg’lık ev tipi tüp gaz fiyatının 120 TL’ye yükseltilmesi talep ediliyor. Erken seçimi düşünerek gaz fiyatına zam yapmak istemeyen Arıklı’nın bu tutumu vatandaşın tüp gazsız kalmasına neden olabilir. Tedarikçi firmalar ise tüp gazın aynı fiyattan satılmaya devam etmesi halinde ton başına 140 dolar zarar ettiklerini öne sürüyor. Tedarikçi firmalar, talep ettikleri zammın yapılmaması ya da aradaki farkın Fiyat İstikrar Fonu üzerinden karşılanmaması halinde piyasaya gaz tedarik etmeyi durdurabilir.

TAÇOY: BU DURUM BAKANLIĞIN BAŞARISIZLIĞIDIR

“Sırf siyasi kaygılara ‘zam yapmayacağım’, ‘fiyat yükseltmeyeceğim’ gibi söylemlerde bulunduğunuz için fiyat ne isterse olsun ben zam yapmayacağım mantığıyla hareket ederseniz ülkeyi böyle kaosa sürüklersiniz ve ülkeyi enerjisiz bırakırsınız” diyen Ekonomi ve Enerji Eski Bakanlarından Hasan Taçoy, “Ülkede hem ekonomi alanında hem enerji alanında son dönemlerde yapılan hatalar görevdeki bakanın başarısızlığıdır. Gerek KIB-TEK akaryakıt temin ihalesinde yaşananlar, gerek tüp gaz konusunda yaşananlar, gerekse piyasadaki pahalılık bunların en somut örneğidir” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu