GenelKıbrısManşet

Arpa ve buğdayın fiyatı belli değil

Arpa, buğday hasadında sona gelindi ama üretici fiyatı bilmiyor. TÜK ise alımlar için ambarları açmadı

Arpa, buğday hasadında sona gelindi ama üretici fiyatı bilmiyor. TÜK ise alımlar için ambarları açmadı

“ÜRETİCİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fide Kürşat, Meclis’te yaptığı konuşmasında, hasat sezonunda sona gelindiğini ancak, arpa buğday fiyatlarının açıklanmadığını, bu yüzden de sorunların yaşandığını, üreticinin önünü göremediğini söyledi. Bu konuda hükümeti eleştirerek, TÜK’ün de alımlar için ambarları açmadığını belirten Kürşat, ürünlerin açıkta tutulduğunu ve doğal olaylardan dolayı zarar görme riski yaşandığını ifade ederek, ambarların ne zaman açılacağını sordu.

“GİRDİ MALİYETLERİ BÜYÜK SIKINTI”

Türkiye ile ülkedeki maliyetleri karşılaştıran Kürşat, üreticilerin korunması gerektiğini kaydetti. Tohumluktaki sıkıntılardan ötürü verim kaybı yaşandığını da belirten Kürşat, girdi maliyetlerinin üreticiler için büyük bir sıkıntı olduğunu anlattı. Narenciyedeki sıkıntılara da değinen Kürşat, hayvancıların eylem yapmasına sebep olan maliyetler yanında küçükbaşta yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekti, üretimin sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

“BİLİMSEL VERİLERLE TARIMA GEÇİLMELİ”

Kürşat, üreticinin önünü göremediğini ifade ederek, bir an önce bilimsel verilerle tarım sektöründe sürdürülebilir bir yapının sağlanması gerektiğini söyledi, hükümeti göreve çağırdı. Türkiye ile imzalanan protokolde tarımla ilgili yer alan maddeye de değinen Kürşat, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın hedeflerinin ne olduğu yanında süt politikasının ne olacağını sordu.

“PERŞEMBE GÜNÜ FİYAT AÇIKLANACAK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Meclis’te Fide Kürşat’ın konuşmasına yanıt verdi. Fiyatları belirlemek için ciddi bir çalışma ve değerlendirme yaptıklarını ifade eden Çavuş, bu hafta içinde, perşembe günü Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile görüşüp, fiyatı açıklayacaklarını, ambarların da gerekli düzenlemelerin ardından açılacağını anlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu