EkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplum

Asgari artışa azami tepki!

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini hükümet ve işveren tarafının kabul, işçi tarafının ret oyu ile aylık brüt 18 bin 103, net 15 bin 750 TL olarak belirledi.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini hükümet ve işveren tarafının kabul, işçi tarafının ret oyu ile aylık brüt 18 bin 103, net 15 bin 750 TL olarak belirledi.

TAÇOY: İŞVERENLERE PRİM TEŞVİKİ YAPILACAK
Tüm taraflara tek tek teşekkür eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, “Gelinen noktada asgari ücreti net 15.750TL ve brüt 18.103TL olarak belirlendi. Bu asgari ücret devletin verdiği hayat pahalılığının az biraz üzerinde yuvarlanmış bir rakamdır. Böylelikle piyasa nominal değerlerini korumuş oluyoruz ve önümüzdeki altı ay için piyasanın değerlerini bu şekilde tutmaya gayret edeceğiz” dedi. Taçoy, “İşverenlerin ödediği primlere yapılacak olan teşvik gündemimizdedir ve bu uygulanacaktır. Bu teşvik, 10 kişiye kadar çalışanı olan iş yerlerinde, imalatçıya, balıkçıya, tarımcıya ve hayvancıya ödenecektir” dedi.

ARHUN: 480 STERLİNE TEKABÜL EDİYOR
İşveren tarafını temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun, belirlenen rakamın 480 sterline tekabül ettiğini belirterek, bu rakamın; Türkiye’deki asgari ücretten yüzde 39 daha yüksek olduğuna işaret etti. Açıklanan rakamın işverene maliyetinin daha yüksek olduğunu da belirten Arhun, “Biz, çalışana 15.750TL verirken, bizim cebimizden çıkacak rakam 20.900 TL’dir” dedi.

SERDAROĞLU: ÜZGÜNÜM MEMLEKETİM
İşçi tarafı temsilcisi Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, “Üzgünüm memleketim. Koyduğumuz katkı için hükümetimizden teşekkür aldık ancak hükümetimiz koyduğumuz katkılara hiç de dikkat etmedi” dedi. Serdaroğlu, hayat pahalılığı oranının bir artış olmadığını ancak yine asgari ücrete hayat pahalılığı oranında bir artış yapıldığını söyledi. “Bu memleketin çarklarını döndüren işçilerdir. İşçilerle fazla oyun olmaz” diyen Serdaroğlu, bugün belirlenen rakam üzerinde önceden anlaşıldığını savunarak, “Başbakan ile bazı işveren oda temsilcilerinin görüştüğünü ve anlaştığını zaten duyduyduk… Bugün emekçiler açlığa mahkûm ediliyor” dedi.

“BAKANLAR KURULU’NUN ASGARİ VİCDANINI ZORLAYACAĞIZ”
 Asgari ücretlilere seslenen Serdaroğlu, “Bu burada kalmayacak. Biz bu rakama ret oyu vermekle birlikte itiraz da edeceğiz. Siz emekçilerden de ricamız artık buna boyun eğmeyin. Hür-İş olarak biz ‘bu daha başlangıçtır’ diyoruz. Ama sizlerin desteği olmadan hiçbir şeyi başaramayız. Asgari ücret, başlangıç ücreti değil, geçim ücretidir” dedi. Serdaroğlu, “İtirazımızdan sonra hepinizi bekliyoruz, Başbakanlığın önüne gideceğiz. Çarklar duracak, refah payı şarttır ve olacak. Bu ücreti onaylayacak olan Bakanlar Kurulu’nun asgari vicdanını zorlayacağız. Ya hep birlikte var olacağız ya da hep birlikte yok olacağız. Bunu hep birlikte başarabiliriz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu