KıbrısManşetSiyasetToplum

“Asgari ücret denge meselesi”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu'na göre hem işçi hem de işveren mutlu olmalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’na göre hem işçi hem de işveren mutlu olmalı.

 HERKES MUTLU OLMALI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu asgari ücretin tamamen bir denge meselesi olduğunu belirterek hem işçi hem de işverenin mutlu olacağı bir rakamı oybirliğiyle belirlemek arzusunda olduğunu vurguladı. Kasım 2023’te yapılan son Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısında işçi tarafı %50’lik bir artış talep ederken; işveren tarafın en fazla %40’lık artıştan söz etmişti. İstatistik Kurumu, 2023 yılının hayat pahalılığı rakamlarını açıklarken, asgari ücreti etkileyecek 6 aylık HP oranı %50.31 seviyesinde belirlenmişti. Kamudan ödenenlerin maaş artışını bu miktar oluşturacak. İşçi tarafının isteğine göre net asgari ücret 23 bin 675 TL’ye; işveren tarafının isteğine göre ise 22 bin 050 TL’ye denk geliyor.

BÜYÜK İHTİMALLE PERŞEMBE
Bakan Gardiyanoğlu katıldığı bir programda Asgari Ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Hem işçi hem işveren kısmını mutlu edecek, orta bir rakamda anlaştırmayı planlıyorum. Büyük ihtimalle Perşembe günü masayı toplamayı planlıyorum. Bu hafta asgari ücreti belirleyeceğimizi düşünüyorum. Zaten Hayat Pahalılığı %50.3 olarak açıklandı. Buna göre her iki tarafında memnun kalacağı, oybirliğiyle kararlaştırılacak bir rakamla masadan kalkacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kulandı. Öte yandan, komisyonda işçi tarafını temsil eden Hür-İş Federasyonu masanın bir an önce toplanması için bugün sabah saat 09.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde olacaklarını duyurdu.

 İŞVEREN TEMSİLCİLERİ DEĞİŞTİ
İşverenler Sendikası gerçekleştirdiği kritik toplantı sonrası Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nda temsilci olarak Ali Başman ve Özgün Kutalmış’ın yer almasına karar verdi. Gerçekleştirilen toplantı sonrası İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun’ın Asgari Ücret Saptama Komisyonu’ndaki temsilcilik görevine son verildiği bildirildi. Komisyonun bu hafta içerisinde toplanması halinde işveren kanadını masada Başman ve Kutalmış temsil edecek. Bilindiği gibi geçtiğimiz Kasım ayında yapılan toplantıda ve toplantı sonrasında açıklamalar yapan Metin Arhun, sadece çalışanların ve sendikal çevrelerin değil, iş kesimlerinin dahi tepkisini çekmişti.

 

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu